ROZHOVOR | Možný šéf školství Václav Klaus mladší mluví o Češích a svobodě

ROZHOVOR - V České republice vzniká další think tank, který má za cíl stát se nejlepším u nás. Expert ODS na školství Václav Klaus mladší založil Centrum pro občanské svobody, pomocí kterého chce nejen prosazovat zájmy občanů, ale i snižovat daně a dát lidem svobodu. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz také prozradil, jak se dívá na konkurenci a kolik lidí se bude na novém think tanku podílet.

Centrum pro občanské svobody. Tak se jmenuje nový think tank, který jste se rozhodl založit. Co má tento název symbolizovat? Nechtěli jsme, aby název vypadal jako politická strana, když je to think-tank. A moc možností nemáte. Centrum, Institut (to má táta), Spolek, Akademie… V jádru to je o svobodě, nízkých daních a tak.

Jaké jsou hlavní principy think tanku?

1) Nízké daně a nízké výdaje státního rozpočtu. „People before Government“. Daně jsou klíčovým symbolem moci státu nad jednotlivcem, a proto chceme trvale usilovat o jejich snižování a zjednodušování. V návaznosti na to chceme intenzivně mapovat a iniciovat eliminaci zbytečných, nefunkčních či vyloženě nebezpečných institucí pro svobodu občana a tím dlouhodobě snižovat státní výdaje. Bohatství společnosti vzniká spontánními aktivitami svobodných lidí, nikoli regulacemi, dotacemi a daněmi.

2) Svobodný život. „Lidská svoboda není prostředkem k dosažení nějakých vyšších společenských cílů, je to nejvyšší cíl sám.“ Stát má zaručovat základní (takzvaná negativní) práva: Právo na život, na svobodu, na vlastnictví. V drtivé většině dalších aktivit přináleží státu zdrženlivost. Primárním cílem je odhalovat a poukazovat na nové formy omezování a narušování občanských svobod. Centrum by mělo umět pojmenovat jak klasické snahy státu o omezování svobody občan, tak hrát vůdčí roli při zkoumání nových fenoménů, které mohou v blízké i vzdálenější budoucnosti znamenat riziko pro svobodný život (kamerové systémy, omezování hotovostních plateb...).

3) Náš život se odehrává v České republice, řešme české problémy a české zájmy. „Chceme stát, který efektivně slouží českým občanům, je silný při prosazování jejich zájmů, ale malý při zasahování do jejich svobod.“ Základní struktura lidské společnosti: občan - rodina-obec-stát. Podporujeme klasické rodiny. Podporujeme národní zájmy. Nepodporujeme uměle vytvořené kraje či nadnárodní subjekty. Armáda musí sloužit především k ochraně republiky, nikoli k mezinárodním akcím. Kdo bude jeho provoz z dlouhodobého hlediska financovat?

Dárci. Máme ve stanovách, že nepřijímáme státní peníze a peníze z ciziny (krom tedy Slovenska).

Psali jsme: Klaus mladší zakládá think-tank, chce předstihnout Knihovnu Václava Havla Destabilizace školství? Klaus mladší kritizuje novelu, ředitelé prý budou kouzlit s tabulkami Klaus mladší prozradil, čeho se bojí víc než islamistů  

Podle serveru časopisu Týden jste si dal za cíl překonat Knihovnu Václava Havla. Jde o nějakou osobní averzi, nebo jen snahu být co nejlepší?

Nejde vůbec o averzi. Jsem zvyklý pracovat – jak to říci – manažersky. Taky jsem zaměstnával 160 lidí. No tak si člověk musí dávat měřitelné cíle. Z hlediska ohlasů na Facebooku a citací ve velkých sdělovacích prostředcích nám vyšlo, že jedničkou českých think-tanků – je dnes Knihovna Václava Havla.

V čem se bude Váš think tank odlišovat od těch, které jsou nyní etablované v české společnosti, např. Od think tanku Evropské hodnoty a dalších populárních uskupení?

Hájíme často zcela opačná názorová stanoviska. My jsme pro svobodu slova, nikoli pro umlčování lidí s jiným názorem například. Jinak bych neřekl, že Evropské hodnoty jsou populární. Vzhledem k obrovským sumám, které berou od státu a cizích státních subjektů – dělají z hlediska produktivity zoufalou práci.

Jak velká by měla být stálá základna expertů a odborníků? Máte už nějaká jména, která se na vzniku a působení think tanku budou spolu s Vámi podílet?

Výbor bude tříčlenný. Web bude spuštěn 20. ledna a vše tam bude. Pracovníci jsou také 3 zatím. Spolupracovníci na jednotlivé kampaně/akce představíme vždy souběžně s akcí. Nebudeme teď vydávat nějaký seznam lidí, co nám chtějí pomoci nebo je máme rádi.

Jaký je cíl Vašeho Centra? Kde je ta hranice, kdy byste si řekli „teď jsme splnili vše, o co nám šlo?

Velký cíl je pochopitelně působit na občany České republiky v duchu hlavních principů, otevírat takováto témata, hájit je. Dělat to tak dobře, že nás lidi podpoří a umožní existenci i do budoucna.

Střednědobý (roční) cíl, je stát se jedničkou mezi českými think-tanky. No a krátkodobý (měsíc) cíl je dodělat web. Vyprodukovat první tři akce, nastavit standardy činnosti …

Související

Václav Klaus ml.

Klaus mladší rezignoval na předsedu Trikolóry, strana má dočasné vedení

Václav Klaus mladší se dnes na mimořádném předsednictvu hnutí Trikolóra vzdal postu předsedy strany. Hnutí do voleb povede jeho první místopředsedkyně Zuzana Majerová Zahradníková. Zástupci Trikolóry to dnes uvedli na tiskové konferenci. Klaus své rozhodnutí odejít z čela strany i z politiky obecně oznámil na sociálních sítích.
Václav Klaus ml.

Václav Klaus mladší nebude kandidovat ve sněmovních volbách

Poslanec a předseda Trikolóry Václav Klaus mladší nepovede hnutí, které založil, do sněmovních voleb, nebude ani kandidovat a ukončí veřejné aktivity. Uvedl to na facebooku a potvrdil ČTK. Chce svolat sněm strany, aby se mohl formálně vzdát funkce předsedy strany. Důvody odchodu z veřejného dění označil z drtivé většiny za osobní.

Více souvisejících

Václav Klaus ml. Centrum pro občanské svobody rozhovor

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 17 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Aktualizováno před 11 hodinami

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy