Zelení zvolili stínovou vládu, mají první partnery pro sněmovní volby

Hradec Králové - Sjezd Strany zelených, který se o víkendu konal v Hradci Králové, zvolil stínovou vládu. Strana má nové logo a v podzimních volbách do Sněmovny bude usilovat o hlasy voličů s hnutím Změna a členy zaniklého Hnutí Zelení.

"Současná vláda potřebuje odbornou i politickou oponenturu, protože se jí nedostává ze strany opozice," řekl dnes novinářům předseda strany Matěj Stropnický.

Kromě expředsedkyně strany Jany Drápalové, která má v gesci životní prostředí, hradecký sjezd zvolil kunsthistoričku Milenu Partlovou stínovou ministryní kultury. Podnikatel Jiří Hlavenka má na starosti průmysl a obchod. Bývalá ředitelka odboru kontroly Ředitelství silnic a dálnic Milena Pošvářová se bude zabývat dopravou, Tomáš Nožička bude stínovým ministrem práce a sociálních věcí.

Zahraničí připadlo starostovi Prahy 4 Petru Štěpánkovi, který byl v týmu vyjednávačů o vstupu Česka do EU. Stínovou ministryní financí je Jana Johanisová a ministrem zdravotnictví Jan Trnka. Bývalý liberecký primátor Jan Korytář, který reprezentuje Hnutí Změna, je stínovým ministrem pro místní rozvoj.

Strana zároveň proměnila své logo. Je jím velké písmeno Z v zeleném provedení, které má symbolizovat Zelené, změnu a zemi.

Psali jsme: Strana zelených zavrhla zkratku SZ, zavádí známější označení  

"Strana je velmi jednotná. Podařilo se ji spojit s odštěpenými hnutími," uvedl Stropnický. Hnutí Zelení se v minulosti od strany oddělilo a nyní zaniklo, aby obnovilo spolupráci se Stranou zelených. Hnutí Změna je úspěšné v Libereckém kraji.

"Navážeme na spolupráci, která se Stranou zelených dlouhodobě probíhá. Dvakrát jsme vyhráli komunální volby, uspěli jsme v krajských volbách a doufám, že uspějeme i do Poslanecké sněmovny," řekl Korytář.

O víkendu straníci nastínili hlavní vyjednávací půdorys pro případné partnery. Podle zelených je ohrožen liberální stát, protože hnutí ANO propojilo ekonomickou a politickou moc. Česká republika zároveň zaostává ve vzdělání a mzdami za okolním světem. Konkurenční doložka Česka skrze levnou práci by podle zelených měla přestat být vládní strategií.

Program strany se odvíjí podle principu ekologické daňové reformy. Velké firmy, které těží neobnovitelné zdroje, by měly mít vyšší daně. Naopak podporu by měly dostat formy podnikání, které přinášejí inovace a nezatěžují životní prostředí. Prioritou zelených je například železniční vysokorychlostní trať mezi Prahou a Brnem, bezplatná právní pomoc pro lidi s nízkými příjmy, ochrana soukromí na internetu, ukončení vývozu zbraní do zemí s nedemokratickým režimem nebo zákon o sociálním bydlení, který by mladým lidem nabídl domov místo sociálních dávek.

Do dlouhodobého programu zelení zařadili i aktivní volební právo od 16 let, omezení poslanecké imunity, která by platila jen na výroky a hlasování ve Sněmovně, legalizaci squattingu či možnost manželství osob stejného pohlaví.

Související

Michal Berg, spolupředseda Zelených Rozhovor

Nastal čas pro nepopulistickou opozici. Češi se rádi rozhodují ekologicky, říká spolupředseda Zelených

Zatímco v sousedním Německu jsou Zelení ve vládě, na české politické scéně se jim prozatím příliš nedaří. Komunální volby by to ale mohly změnit. „Situace nyní ukazuje, jak klíčová jsou i pro naši bezpečnost ekologická řešení v podobě čisté energie,“ konstatuje spolupředseda Zelených Michal Berg. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz také varuje před tristní situací, co se týče péče o českou krajinu. Došlo i na téma zdražování či závislosti ČR na ruském plynu.

Více souvisejících

Strana zelených Matěj Stropnický

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy