Chaos v Olomouckém kraji? ANO chce sesadit hejtmana Koštu, prý má potíže s alkoholem

Olomouc - Olomoucký hejtman Oto Košta (za ANO) dnes odmítl nedělní výzvu krajského zastupitelského klubu ANO, aby rezignoval na svoji funkci. Košta dnes ČTK řekl, že důvody uvedené ve výzvě k rezignaci považuje zástupné. Klub s krajským předsednictvem hnutí ANO tvrdí, že Košta nezvládá řízení kraje. Kritizují také, že jako svého poradce zaměstnal předchozího hejtmana Jiřího Rozbořila z ČSSD, jenž je vyšetřován v korupční kauze.

"Výzvu k rezignaci jsem nepřijal. Důvody jsou jasné a zřejmé. Ty důvody, které mi byly dány na stůl, považuji za zástupné problémy, nikoliv za skutkovou podstatu věci," uvedl Košta, který tvrdí, že s podobnou kritikou jako jsou výtky uvedené v nedělní výzvě k jeho rezignaci dosud nepřišel žádný z krajských zastupitelů či členů rady.

Výzva k rezignaci od krajských zastupitelů a členů krajského předsednictva byla podle tiskové zprávy ANO jednomyslná. "Jako nováček v politice měl pan doktor Košta k dispozici celý náš odborný tým, stáli za ním zastupitelé. Bohužel u něj nad smyslem pro povinnosti převládla nekoncepčnost, chaotičnost a neschopnost práce v týmu. Pan Košta prostě neřídil kraj efektivně, odmítal spolupracovat s hnutím," uvedl v neděli večer krajský předseda ANO Ladislav Okleštěk.

"Pana Koštu se rozhodli naši zastupitelé odvolat z postu hejtmana a já jejich rozhodnutí podporuji," uvedl šéf ANO Andrej Babiš. Vyčetl mu neefektivní práci a špatnou spolupráci s ostatními představiteli kraje. "Pan Košta ani nekomunikoval s náměstky z hnutí, nekoordinoval na kraji jejich práci se svou," uvedl. Podle Babiše má Košta také osobní problémy. "Začal mít problém i s alkoholem. Proto musí z postu hejtmana odejít," sdělil například serveru Blesk.cz.

Psali jsme: Kauzu Vidkun brzdí analýza dat, další kolo výslechů se nestihne  

Košta dnes odmítl kritiku, že jako poradce dočasně zaměstnal někdejšího hejtmana Rozbořila, aby mu předal funkci a seznámil ho s chodem úřadu. Podle Košty to byla obvyklá praxe a se stejným finančním ohodnocením i za jeho předchůdců.

Lídr kandidátky ANO Košta v krajských volbách loni na podzim získal 2751 preferenčních hlasů, což byl na kandidátce ANO v Olomouckém kraji nejvyšší počet. Například Okleštěk, který byl na kandidátce druhý, jich měl na kontě 1020. "Podle preferenčních hlasů lze prostou aritmetikou konstatovat, že důvěru mně nevyjádřilo pouze hnutí ANO a jeho sympatizanti, ale i občané kraje," uvedl Košta. Dodal, že po zveřejnění informací o jeho možném odvolání mu vyjádřila spousta lidí podporu.

Hanácký večerník minulý týden s odkazem na své zdroje uvedl, že Koštu má ve funkci hejtmana nahradit člen krajské rady Okleštěk. "Pokud by se ten stal hejtmanem a rezignoval by současně na post poslance, vynesla by personální výměna do Prahy jeho náhradníka Milana Ferance," uvedl Hanácký večerník. Okleštěk dnes v rozhovoru pro ČTK nevyloučil, že podobný návrh na změnu ve vedení kraje může padnout.

Psali jsme: V Olomouci je dusno: Padne hejtman Košta? ČSSD se do kauzy nechce plést  

Lékař Oto Košta byl hejtmanem Olomouckého kraje zvolen na ustavujícím zasedání zastupitelstva loni 8. listopadu. Koalice ANO, ČSSD a ODS má v pětapadesátičlenném zastupitelstvu 30 hlasů, pro Koštu při jeho zvolení hlasovalo 35 z 54 přítomných zastupitelů. Lze předpokládat, že v této situaci se bude možným odvoláním hejtmana zabývat na své schůzi zastupitelstvo.

V zastupitelstvu Olomouckého kraje má po podzimních krajských volbách ANO 16 křesel, druhá ČSSD devět a KSČM sedm. Koalice pro Olomoucký kraj má sedm zastupitelů, šesti mandáty disponuje hnutí Starostové pro Olomoucký kraj. Po pěti křeslech získaly ODS a koalice SPD-SPO. V předchozím volebním období v Olomouckém kraji vládla ČSSD s KSČM.

Související

Oto Košta

Bývalý olomoucký hejtman Košta vystoupil z ANO

Olomouc - Bývalý olomoucký hejtman Oto Košta vystoupil z hnutí ANO. Své rozhodnutí zdůvodnil tím, že nechtěl zůstat po boku lidí, kteří zosnovali jeho únorové odvolání z postu hejtmana. Členství jsem ukončil 18. dubna, řekl dnes ČTK a Deníku Košta, kterého na konci února ve funkci hejtmana vystřídal Ladislav Okleštěk (ANO).

Více souvisejících

Oto Košta (hejtman) Olomoucký kraj Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy