Na olomouckém hejtmanství to dál vře. Košta odmítl kritiku od náměstků, rezignovat nehodlá

Olomouc – Oto Košta, kritizovaný olomoucký hejtman za hnutí ANO, odmítá kritiku tři náměstků z ANO i koaliční ČSSD a ODS. Ti si stěžovali například na reorganizaci krajského úřadu či špatnou komunikaci se členy rady. Problémy má hejtman také s hnutím ANO, které chce na na únorovém zastupitelstvu navrhnout jeho odvolání.

Košta v rozhovoru s novináři zopakoval, že nadále nehodlá vyslyšet výzvu ANO, aby na svoji funkci rezignoval. Zastupitelský klub ANO v Olomouckém kraji jej k tomu vyzval v neděli 5. února. Proto chce hnutí ANO na jednání zastupitelstva 27. února navrhnout jeho odvolání.

Hejtmanovi náměstci Jiří Zemánek (ČSSD), Jan Zahradníček (ANO) a Dalibor Horák (ODS) v úterý ve společném prohlášení tuto výzvu zdůvodnili "naprostou neochotou pana Košty cokoliv změnit na organizační struktuře krajského úřadu". Organizační změna hejtmanství měla být hlavní součástí programového prohlášení krajské koalice, připomněli.

Košta dnes na jejich nařčené zareagoval velmi ostře. „Jsem zděšený tímto veřejným vyjádřením někoho, kdo vůbec nesmí a ani nemá ze zákona pravomoc zasahovat do organizační struktury úřadu. Copak už pánové opravdu ztratili všechny zábrany," uvedl. Organizační strukturu a personální záležitosti má podle něj v kompetenci výhradně ředitel úřadu. „Všichni níže podepsaní by se měli, a za tři měsíce ve funkci už dle mého mohli, seznámit minimálně se zákonem o krajích," uvedl.

Psali jsme: KOMENTÁŘ: Babiš střílí do vlastních. Trapná aféra exkomunisty? Chaos v Olomouckém kraji? ANO chce sesadit hejtmana Koštu, prý má potíže s alkoholem  

Za úterním prohlášením tří náměstků podle hejtmana stojí krajský předseda ANO Ladislav Okleštěk, o kterém některá média spekulují jako o možném Koštově nástupci. „Toto prohlášení nevymysleli oni, to jim bylo předloženo panem Oklešťkem. Podepsali to pod nátlakem, což mi připomíná téměř okupaci v roce 1968," uvedl Košta. Podle Okleštěka je to nesmysl.

Podle klubu a krajského předsednictva hnutí ANO Košta nezvládá řízení kraje. Kritizují také, že jako svého poradce zaměstnal bývalého hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD), který je vyšetřován v korupční kauze. Košta už dříve řekl, že nijak nepochybil a snahu o své odvolání přisuzuje mocenským ambicím některých lidí.

Náměstci poukázali také na to, že Rozbořil dostal kromě standardního odstupného dalších 135.000 Kč „za údajné předávání agendy", agendu jim prý ale dosud nikdo nepředal. Košta upozornil, že tuto praxi zavedli jeho předchůdci.

Hejtman podle náměstků odmítá o případné reorganizaci úřadu diskutovat a komunikace s ním je prý obtížná. „Rada kraje pravidelně zasedá jednou za 14 dnů, nyní dokonce každý týden. Vše, co bylo potřeba bylo projednáno vždy na radě v bodě různé. Pokud jsem se náměstků, a dělám to tak pokaždé, ptal, zda něco mají, tak nikdo nic. Nyní máme každý týden i porady vedení,"dodal Košta.

Související

Oto Košta

Bývalý olomoucký hejtman Košta vystoupil z ANO

Olomouc - Bývalý olomoucký hejtman Oto Košta vystoupil z hnutí ANO. Své rozhodnutí zdůvodnil tím, že nechtěl zůstat po boku lidí, kteří zosnovali jeho únorové odvolání z postu hejtmana. Členství jsem ukončil 18. dubna, řekl dnes ČTK a Deníku Košta, kterého na konci února ve funkci hejtmana vystřídal Ladislav Okleštěk (ANO).

Více souvisejících

Oto Košta (hejtman) Olomoucký kraj Hnutí ANO

Aktuálně se děje

před 58 minutami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy