Mládek nezvládl komunikaci. Měl si víc hlídat své lidi, shodli se Hanák a Středula

Praha - Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka měl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD), jehož chce předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) odvolat, uhlídat, co na veřejnosti říkají jeho podřízení. Podobně to vidí i šéf odborové konfederace Josef Středula, který po dnešním jednání tripartity zhodnotil ministrovu komunikaci označil za nešťastnou.

Mládek čelil v posledních dnech kritice kvůli vyjadřování resortu v debatě o cenách mobilních dat a části novely telekomunikačního zákona. Sobotka tím také dnes zdůvodnil návrh na ministrovo odvolání.

Hanák uvedl, že ministr je od toho, aby si uhlídal svoje lidi, uměl je srovnat a nedovolil jim říkat věci, které jsou nepatřičné na veřejnosti. Zároveň však ocenil Mládkovo působení v oblastech, které mu byly blízké.

„Některé agendy zvládal brilantně a bavily ho, jako třeba podpora exportu nebo strategie pro energetiku. Ale byly agendy, které mu byly částečně odebrány," dodal a zmínil například digitální trh nebo evropské fondy.

Připomněl také, že o Mládkově odvolání se hovořilo už několikrát. „Za tříleté působení této vlády byl dvakrát na hraně odvolání. Byl jsem z těch, kteří prosili předsedu vlády, abychom nebyli zbytečně razantní," uvedl.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Středula doplnil, že Mládek nezvládl komunikaci úřadu o rozdílných cenách tarifů v Česku a zahraničí. Připomněl v této souvislosti výrok Mládkova náměstka Lubomíra Bokštefla, který poradil lidem, aby se za lepšími cenami mobilních operátorů odstěhovali do Polska. "Komunikace v posledních dnech byla nešťastná a za to jednoznačně zodpovídá politik," uvedl Středula. Střídání ministrů nepovažuje za příliš šťastné vzhledem k tomu, že nový šéf resortu nebude mít mnoho času cokoliv prosadit.

Související

Jan Mládek /ČSSD/, exministr průmyslu a obchodu

Fraška, otrávená ČSSD. Z krajů se valí kritika na vedení strany, ozvali se Hašek a Mládek

Regionální představitelé sociální demokracie, které dnes oslovila ČTK, jsou většinou spokojeni s výsledkem pondělního jednání předsednictva strany, které trvá na jmenování Michala Šmardy ministrem kultury a předsedu Jana Hamáčka vybavilo mandátem k případnému stažení ministrů ČSSD z vlády. Rozhodnutí označili za předvídatelné a logické. Nicméně někteří považují za absurdní, že situace vznikla kvůli jednomu ministrovi, a doufají, že se její řešení nebude protahovat. Ne všichni jsou účasti ČSSD v menšinovém kabinetu s ANO nakloněni.

Více souvisejících

Jan Mládek Josef Středula svaz průmyslu a dopravy

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Británií hýbe lékařský skandál. Desetitisíce lidí se nakazily krví infikovanou HIV a žloutenkou

Více než 30.000 lidí se od 70. do 90. let nakazilo viry jako HIV a hepatitida po transfuzi krve ve Spojeném království. Uvádí to zpráva zveřejněná v pondělí, podle které se velké části případů nákazy dalo předejít, píše agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy