O návrhu na odvolání hejtmana Košty budou zastupitelé hlasovat veřejně

Olomouc - O návrhu na odvolání olomouckého hejtmana Oty Košty (ANO) budou zastupitelé hlasovat nejspíš veřejně. Snaha Koalice pro Olomoucký kraj prosadit změnu jednacího řádu neprošla.

Většina zastupitelů zvedla ruku pro to, aby byl materiál projednán až na příštím zasedání. K otázce tajného hlasování se ale zastupitelé ještě vrátí, navrhla to znovu senátorka Seitlová. Rozhodovat se však bude až po rozpravě. K odvolání hejtmana, jehož chce vyměnit jeho domovské hnutí ANO, se chce vyjádřit i veřejnost.

Změnu jednacího řádu navrhla senátorka Jitka Seitlová (Koalice pro Olomoucký kraj), podle ní by to komplikaci legislativního charakteru nepřineslo.

"Pokud se bude hlasovat o významných personálních změnách ve významných funkcích, mělo by se hlasovat tajnou volbou. Je důležité, aby to byla výsada svědomí, je to demokratický princip. Je důležité, abychom v této věci zaujali jasné stanovisko, aby hlasování bylo svobodné," uvedla Seitlová.

Změnu se snažil prosadit také hejtman Košta. "Na víkendovém hnutí ANO bylo hlasováno tajně, podle předsedy hnutí Andreje Babiše proto, aby byly zachovány principy demokracie a svobodného hlasování. Členové hnutí by s tím neměli mít problém, když budeme zachovávat principy, na které bylo upozorňováno na sněmu," uvedl Košta.

Podle opozice nebyly dány pádné důvody k odvolání 

Podle opozičních zastupitelů nebyly předloženy pádné důvody k odvolání olomouckého hejtmana Oty Košty (ANO). Část opozice už proto oznámila, že projednávaný návrh krajské rady ANO, ČSSD a ODS na odvolání Košty nepodpoří. Kdy se bude o návrhu hlasovat, zatím není jasné, protože se rozpoutala diskuse. Na jednání zastupitelstva je 54 z 55 zastupitelů. Omluven je jeden z opozičních zastupitelů. Pro odvolání Košty je nutná většina 28 hlasů. Koalice ANO, ČSSD a ODS má v zastupitelstvu 30 členů.

Předseda klubu zastupitelů Koalice pro Olomoucký kraj Ivo Slavotínek dnes řekl, že jeho kolegové se při hlasování o odvolání hejtmana zdrží, protože se od radních nedozvěděli žádné vážné důvody, proč Koštu z funkce sesadit. Podobně se vyjádřil i Radim Sršen z klubu zastupitelů Starostové pro Olomoucký kraj. "Pokud se vážné důvody nedozvíme, tak předložené důvody budeme považovat za relevantní a náš klub se při hlasování zdrží," uvedl.

Proti návrhu na odvolání Košty chce hlasovat Zbyněk Habrnal z opoziční SPD-SPO. "Jak někdo může pouze po dvou měsících zjistit, že hejtman je nekompetentní, když mezitím byly ještě Vánoce," podotkl. Kriticky návrh radních na odvolání Košty na jednání zastupitelstva hodnotil zastupitel Alexander Černý z KSČM. "Tak jalovou důvodovou zprávu jsem nečekal. Překladatelé by měli vystoupit a seznámit nás s důvody návrhu (na odvolání hejtmana)," uvedl Černý.

Související

Oto Košta

Bývalý olomoucký hejtman Košta vystoupil z ANO

Olomouc - Bývalý olomoucký hejtman Oto Košta vystoupil z hnutí ANO. Své rozhodnutí zdůvodnil tím, že nechtěl zůstat po boku lidí, kteří zosnovali jeho únorové odvolání z postu hejtmana. Členství jsem ukončil 18. dubna, řekl dnes ČTK a Deníku Košta, kterého na konci února ve funkci hejtmana vystřídal Ladislav Okleštěk (ANO).

Více souvisejících

Oto Košta (hejtman) olomouc Olomoucký kraj Hnutí ANO

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 1 hodinou

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 2 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 2 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Ukrajina míří do NATO a Moskva musí pochopit, že nemůže vyhrát, zdůraznil Stoltenberg v Kyjevě

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg ujistil, že místo Ukrajiny je v NATO a země se nachází na cestě do aliance, řekl v Kyjevě.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy