Zeman vyvolal velký poprask. Gratulace do Kremlu, investice se vyplácí, udeřil Janda

Praha/Bratislava – Prezident Miloš Zeman poskytl rozhovor slovenskému serveru Hlavné správy. Na tom by nebylo nic neobvyklého, kdyby nešlo o jeden z hlavních slovenských dezinformačních a konspiračních serverů. V rozhovoru mluvil o tom, proč chce znovu kandidovat, ale i o dalších otázkách.

„Česká hlava státu rozhovorem legitimizovala Hlavní zprávy z pozice nejvýše postaveného politika,“ napsal k rozhovoru slovenský Dennik N. Zemanova kancelář také zveřejnila rozhovor na svých oficiálních stránkách.

„Víme o tom, že slovenský mediální mainstream označuje některé zpravodajské servery za nevhodné, ba dokonce za neideové. Po zkušenostech s komunistickou totalitou neplánujeme takové štítky v žádném případě akceptovat, "vysvětlil serveru hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Zeman v interview mluvil třeba o tom, proč chce znovu kandidovat a proč se nechce účastnit televizních debat. „Chci lidem skládat účty, ne slibovat modré z nebe a zbytečně se zaměstnávat útoky na protikandidátů. Prezident republiky je tu pro občany, ne pro moderátorů televizních a rozhlasových debat,“ uvedl český prezident.

Zmínil také motivaci k další kandidatuře. „Vůbec nezastírám, že jedním z motivů pro druhou kandidaturu na funkci prezidenta republiky byly neustále a pokračující útoky frustrovaných novinářů. Takže děkuji českým médiím, přispěly k tomu, že jdu do dalšího boje!“ uvedl.

Zeman byl dotazován také na to zda uvažoval o zorganizování setkání ruského prezidenta Vladimira Putina a amerického prezidenta Donalda Trumpa v Praze, když má s oběma státníky tak dobré vztahy. „Byl bych velmi domýšlivý, pokud bych žil v představě, že to bude právě Česká republika, kde se takové setkání uskuteční. Vzhledem k minulosti lze spíše očekávat například Island nebo Maltu. Ale to neznamená, že při svých setkáních s oběma prezidenty jim nenabízí možnost schůzky na Pražském hradě. Rádi Donalda Trumpa s Vladimírem Putinem přivítáme,“ tvrdí Zeman.

Kromě toho zmínil, i současnou situaci v Evropě. „Kartami výrazně zamíchal brexit. EU se nachází v situaci, kdy se mocenské těžiště utužuje na linii Berlín - Paříž. Pro středoevropské země to znamená jedno jediné - musíme maximálně podporovat a dále rozvíjet projekt Visegrádské čtyřky. Pokud chceme obstát a účinně se bránit proti šílenosti z Bruselu, ať už jde o nesmyslné směrnice nebo pokusy vnucovat nám muslimských migrantů, musíme postupovat v rámci EU společně. Jinými slovy, musíme se semknout v rámci Vyšehradu a ne se přimknout k Německu, jak prosazují například někteří novinoví komentátoři,“ dodal.

„Miloš Zeman, prezident České republiky, dal rozhovor hlavnímu slovenskému dezinformačnímu portálu HlavneSpravy.sk. To je něco mezi Protiproudem, Parlamentními listy a libovolným chemtrailem. Lepší podporu si různí extremisté bojující za vystupování z EU a NATO na těchto konspiračních webech nemohou přát. Gratulace do Kremlu, investice se vyplácí. Další krok je poslat rubly na podporou provozu Aeronetu,“ komentoval rozhovor Jakub Janda z think-tanku Evropské hodnoty.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Boj proti dezinformacím a fake news Jakub Janda (Evropské hodnoty) Slovensko

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy