Tajný telefonát Zemana s Trumpem: Omluvíme se, vzkázali novinářům

Praha/Washington – Český prezident Miloš Zeman a jeho americký protějšek Donald Trump si v pátek více než hodinu telefonovali. Podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka byl tématem jejich hovoru styl, jakým oba státníci jednají s novináři. Nakonec se dva nejmocnější muži světa dohodli na společné omluvě.

Hovor podle informací Hradu inicioval sám prezident Spojených států Donald Trump, který následně Zemanovi zavolal. Na otázku novinářů, proč volá nejmocnější muž světa Miloši Zemanovi, a nikoliv naopak, Ovčáček na tiskové konferenci odvětil, že když si mezi sebou volají dva nejmocnější lidé, tak nehraje roli, kdo komu zavolá. Následně dodal, že s cenou českých tarifů by se Hrad, resp. daňoví poplatníci pěkně prohnuli.

Předmětem hovoru měl být postoj, který oba prezidenti zaujímají k novinářům. Trump chtěl od českého prezidenta poradit, jak se k nim chovat a jaká slova a výrazy volit na tiskových konferencích a při rozhovorech. Zeman, který má se specifickým způsobem vyjadřování letité zkušenosti, ale narazil na jazykovou bariéru.

Například název ruské ženské kapely Pussy Riot do češtiny přeložit dokázal a tím vzbudil velké vášně u svých příznivců i odpůrců. Vzhledem k tomu, že pojmenování kapely je anglické, ale Trump podobným způsobem Američany zřejmě zaujmout nedokáže.

Emoce by nevzbudila ani například sehraná kauza narušení kybernetické bezpečnosti, kterou by se Trump inspiroval v České republice. Pokud by totiž médiím sdělil, že u něj v počítači byla nalezena dětská pornografie, oči všech by se opět upíraly k Rusku. Následně by ale musel prezident Spojených států popřít, že by ruští hackeři měli cokoliv společného s hackerskými útoky proti vládě USA, čímž by se do celé kauzy ještě více zamotal.

Zeman údajně Trumpovi také poradil, aby se vyvaroval narážek na zesnulé novináře, a připomněl kauzu kolem údajného článku Hitler je gentleman žurnalisty Ferdinanda Peroutky. Oba si poté posteskli, že o nich podobný článek nikdo nenapsal a o titulku, v němž bude stát „Zeman je gentleman“ nebo „Trump je gentleman“ si mohou zatím nechat jenom zdát. Společně se proto dohodli na omluvě novinářům s tím, že pokud je dostatečně obměkčí, i oni se možná jednou dočkají pochvalného článku o své osobě.

Kdy k omluvě dojde a jakou formou má být provedena ale zatím není jasné. „Novináři si od obou státníků zaslouží omluvu. Pan prezident ji zařadil na svůj seznam priorit a v žebříčku se umístila na sedmém místě, hned po skončení s kouřením. Pro zvědavce a pražskou kavárnu: Na osmém místě se nachází kritický komentář, který pan prezident vyřkne směrem k Rusku,“ uzavřel Ovčáček tiskovou konferenci, která se netradičně konala dnes, 1. dubna, tedy „na apríla“.

Související

Více souvisejících

Miloš Zeman Donald Trump novináři Jiří Ovčáček 1. duben

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy