Zeman se pustil do úředníků: Je jich moc a buzerují. Pak ocenil Jermanovou za kuráž

Praha - Prezident Miloš Zeman při dnešní návštěvě Středočeského kraje kritizoval nárůst počtu úředníků a hned navrhl řešení. Zmrazil by jim platy.

"Samozřejmě jsem zastáncem snížení počtu úředníků, ale myslím si, že jediná cesta je zmrazit mzdové fondy v této oblasti," řekl Zeman na úvod návštěvy středních Čech při debatě s krajskými zastupiteli. Úředníkům by se podle něj mělo říct, že jestli chtějí, aby jim rostl mzdy, musejí se smířit s tím, že jich bude míň.

Prezident upozornil, že v Česku je nyní 150.000 úředníků. Když v roce 2002 opouštěl funkci premiéra, bylo úředníků 80.000, podotkl. "Dvojnásobný nárůst za 15 let mně připadá jako nepřiměřený, zvláště když děláme informatizaci státní správy, když doufáme, že počítače nahradí alespoň rutinní úředníky a podobně," uvedl Zeman.

Úředníkům je podle něj nutné zabránit, aby "buzerovali" například starosty tím, že jim budou zbytečně posílat jednu kontrolu za druhou nebo si vymýšleli formuláře, jen aby ospravedlnili svou existenci.

Zeman je na prezidentské návštěvě středních Čech počtvrté. Někdejšího hejtmana Miloše Peteru (ČSSD) nahradila Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Zeman jí dnes poblahopřál ke zvolení. "Projevila jste výraznou odvahu, a to i vůči vašemu stranickému šéfovi, a to by se mělo honorovat zlatou medailí za kuráž," řekl Zeman v narážce na někdejší postoj předsedy ANO Andreje Babiše vůči hejtmanským ambicím Pokorné Jermanové.

Zeman v pátek odpoledne na tiskové konferenci na závěr své návštěvy středních Čech oznámí termín parlamentních voleb. "Pokládám to za poctivou hru, mohl bych je se zlomyslností sobě vlastní napínat až do posledního termínu, ale neudělám to a oznámím to v pátek," uvedl.

Hlava státu musí volby vyhlásit nejpozději 90 dnů před jejich konáním. Ústava stanoví, že se parlamentní volby musejí konat 30 dnů před skončením čtyřletého volebního období, tedy v případě současné Sněmovny před 26. říjnem. Vzhledem k tomu, že volebními dny jsou pátek a sobota, tak nejzazší termín voleb připadá na předposlední říjnový víkend. Nejdříve by mohly být o posledním zářijovém víkendu.

Související

Miloš Zeman

Zeman chtěl po Fialovi abolice, potvrzují odtajněné dokumenty

Bývalý prezident Miloš Zeman chtěl ve funkci zastavit stíhání i v případech úniku informací Bezpečnostní informační služby (BIS) a skartace zprávy o explozích ve Vrběticích. Zjistil to server iRozhlas.cz, který získal dosud utajenou korespondenci. Zemanovi ale zřejmě šlo především o beztrestnost kancléře Vratislava Mynáře.

Více souvisejících

Miloš Zeman Středočeský kraj úřady Jaroslava Jermanová (hnutí ANO) volby 2017

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Chorvaté si proti Španělům ani neškrtli. Všechny branky padly do přestávky

Jasný průběh měl první duel skupiny B, který proti sobě svedl dva giganty, Španěly a Chorvaty. Parta kolem Luky Modriče bude chtít na vstup do turnaje rychle zapomenout, neboť se proti jednomu z největších favoritů Eura na nic nezmohla. Do poločasu prohrávala 0:3, a když už měla šanci vstřelit branku z penalty, nejprve Petkoviče vychytal gólman Simón, aby se pak při dorážce sami připravili o gól předčasným vběhnutím do šestnáctky. Navzdory jasnému průběhu mají i tak Španělé nejspíše problém. Minimálně Morata totiž musel předčasně ze hřiště kvůli zranění.

před 2 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie

Euro 2024: Maďarům gól Vargy k bodům nestačil. Švýcaři si vybudovali dostatečný náskok už v první půli

Podobně jako v úvodním duelu evropského šampionátu Německa se Skotskem, i v druhém zápase skupiny A mezi Maďarskem a Švýcarskem nemuseli fotbaloví fanoušci čekat na první gól dlouho. Postarali se o něj Švýcaři, konkrétně zásluhou Duaha. A v prvním poločase nezůstalo jen u něj, ještě do poločasu zvýšil na 2:0 Aebischer. Právě díky skvěle odehranému prvnímu poločasu nakonec Švýcaři dokráčeli k výhře, přestože po přestávce snižoval Varga. V závěru totiž na konečných 3:1 zvýšil Embolo.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Volodymyr Zelenskyj, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Zelenskyj chce od summitu návrh míru, který se představí Moskvě

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu na probíhajícím mírovém summitu ve Švýcarsku řekl, že Rusku předloží návrh na ukončení války, na němž se shodne mezinárodní společenství. Neprozradil však, zdali by sám jednal s ruským protějškem Vladimirem Putinem.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Věřím, že se na summitu bude psát historie, prohlásil Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu dorazil na mírový summit k probíhajícímu konfliktu na Ukrajině, který hostí Švýcarsko. Zelenskyj zdůraznil, že se akce účastní zástupci zemí z celého světa. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy