KOMENTÁŘ | Lháři a podvodníci? Češi obdivují nečestné politiky

KOMENTÁŘ - Koho mají čeští voliči nejradši? Odsuzované, vyšetřované a nečestné politiky. Ano, podle dat neziskové organizace Stem, která se zabývá empirickými výzkumy lze vysledovat jasný trend. Obdivovali jsme Béma, Haška a Nečase. Teď obdivujeme Babiše.

Koho mají čeští voliči nejradši? Odsuzované, vyšetřované a nečestné politiky. Ano, podle dat neziskové organizace Stem, která se zabývá empirickými výzkumy lze vysledovat jasný trend. Obdivovali jsme Béma, Haška a Nečase. Teď obdivujeme Babiše.

Je to už deset let, kdy nám začal vládnout kabinet Mirka Topolánka. ODS držela pevně v rukou nejenom republiku, kdy po vyhrocené předvolební kampani zvítězila s nejvyšším ziskem, jaký kdy nějaká strana za existence České republiky dosáhla, ale stabilní pozici měla také v hlavním městě, kde primátorský post držela dvojice Bém-Janoušek. A kdo byl nejpopulárnějším politikem v Česku? Ano, Pavel Bém.

To je ten primátor, který chtěl v Praze Olympiádu a rád lezl po horách. Jeho věrným rádcem byl Roman Janoušek, dnes obyvatel brněnské věznice. Bémovi se vyčítá předražení výstavby největšího pražského tunelu Blanka. A „tunel“ to v Praze nebyl jediný. Známá je též kauza Opencard, kdy jako viníci za uzavření nevýhodných smluv dnes už dobře známe společnosti Haguess museli vypovídat „až další“ primátoři Svoboda a Hudeček. Béma se vyšetřování dodnes nijak nedotklo. Bém vévodil hitparádě politiků až do roku 2009, kdy spadl až (!) na páté místo.

Kromě Béma táhla i Parkanová se svým songem

V době Topolánkovy vlády dosahoval značné popularity také Bohuslav Sobotka (ČSSD) a Martin Bursík, tehdejší lídr vládních Zelených. Čtvrtá byla tehdejší ministryně obrany Vlasta Parkanová. Ta se zase proslavila písní Dobrý den, prapore hvězd a pruhů, kterou si chtěla u Američanů „šplhnout“, aby vybudovali v Brdech vojenskou základnu. A ano, je obžalovaná za údajné předražení zakázky na armádní letouny Casa. Během roku 2008 se značné obliby dostalo také Jiřímu Paroubkovi (ČSSD) nebo Karlu Schwarzenbergovi, který seděl ve vládě ještě za Lidovce .

Slavné svržení Topolánkovy vlády socialisty uprostřed našeho předsednictví Radě Evropské unie umožnilo vznik úřednického kabinetu Jana Fischera. Voliči měli nejradši Karla Schwarzenberga a Bohuslava Sobotku. Miroslav Kalousek, který čerstvě zběhl od lidovců do nově založené TOP 09 a který je dodnes mnohými označován jako jeden z největších „zlodějů“, zaujímal krásné třetí místo. Béma předběhl na čtvrtém místě Michal Hašek. Pozdější pučista proti vznikající vládě Bohuslava Sobotky, usvědčený lhář v přímém přenosu a také ten, který si platil fiktivní tiskovou mluvčí Mrencovou, ve skutečnosti lobbistku.

V době nástupu pravicové vlády Petra Nečase se žebříček nejpopulárnějších českých politiků dosti pozměnil. Navrch získali v nebývalé míře členové vládních stran. Jiří Pospíšil, Karel Schwarzenberg, Miroslava Němcová a Petr Nečas, později obviněný v kauze tzv. trafik pro Tluchoře a spol. Stačil rok a skóre se obrátilo. První místo obsadil opoziční Jiří Dienstbier a na třetí místo se posunul Michal Hašek, pozdější pravidelný návštěvník Lán.

I tak si vládní koalice nevedla tak špatně, velmi oblíbenou nadále zůstávala Miroslava Němcová, ale i ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Po dramatickém pádu Nečasovy vlády se vládnutí ujala nikým (kromě prezidenta) nelegitimizovaná vláda Jiřího Rusnoka. První trojici oblíbenců českých voličů tvořili právě Rusnok, Michal Hašek a Tomio Okamura. Ten údajně občas odklonil nějaký ten milion ze svého domovského Úsvitu. Následně se stal bojovníkem s islamisty v rámci SPD. V žebříčku se také poprvé objevilo tajemné jméno Babiš…

StB, Čapí hnízdo, daňové úniky, komu to vadí?

V květnu 2014, kdy ve vládě kromě ČSSD a KDU-ČSL sedí nové hnutí, které "místo kecání maká" (hnutí ANO), je nejpopulárnějším politikem ministr financí a lídr téhož hnutí Andrej Babiš. V popředí se drží i Okamura. První místo si Babiš udržel až do dnešních dnů… Co na tom, že existovaly vážné spekulace, že Babiš v minulosti spolupracoval s vyzvědačskou a udavačskou StB, co na tom, že existuje vážné podezření, že Babiš účelově využil dotace na „Čapí hnízdo“. Ticho po pěšině, popularita Babiše neklesá, je stabilní, někdy i lehce vzroste. Vaz mu nezlomily ani „daňové podvody ministra financí“, kdy se objevily nejasnosti v majetkovém přiznání šéfa státní kasy.

Ano, český volič fandí politikům, kteří jsou obviňováni, žalováni, podezření… Rozdíl mezi dneškem a minulostí je však nabíledni. Tehdy, když skandál či obvinění pánů Béma, Nečase, Haška či paní Parkanové vyplavalo na povrch, lidé je zatratili. Babišovo "Bude líp" zatím nikdo nezatratil, ba naopak.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Pavel Bém Petr Nečas Vlasta Parkanová Tomio Okamura komentář Karel Schwarzenberg Michal Hašek politici Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 31 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy