Zelení a Změna chtějí reálný vliv na politiku. Šéf Změny věří v úspěch

Praha - Podzimních voleb do Poslanecké sněmovny se Strana zelených pod vedením Matěje Stropnického bude účastnit společně s hnutím Změna. Tento týden oba subjekty uzavřely dohodu o společné kandidatuře. Strany se před čtyřmi lety na společném postupu dohodnout nedokázaly.

V roce 2013 se politické hnutí Změna nedohodlo se Stranou zelených na nějaké formě volební spolupráce, ač debaty proběhly. Podle lídra Změny a bývalého primátora Liberce Jana Korytáře byla důvodem otázka personální. „Změnil se předseda Zelených, s Matějem Stropnickým máme na mnoho záležitostí podobný pohled,“ sdělil pro EuroZprávy.cz.

Dohodu o společné kandidatuře podepsaly strany tento týden. Podle Korytáře bude například v Libereckém kraji kandidátka sestavena v poměru 1:1 pro obě strany.

„V ostatních krajích Změna nominuje své výrazné osobnosti, půjde však o jednotlivce,“ dodal Korytář. Strana zelených na svém webu uvedla, že „Spojení se Změnou Jana Korytáře je důkazem toho, že jsme překonali rozpory, které nás v minulosti brzdily.“

Podle Jana Korytáře je přínosem hnutí Změna pro Zelené zejména to, že se jejich kandidáti osvědčili v komunální a krajské politice. „Další naši lidé jsou aktivní v neziskových organizacích a řeší problémy, na které oko politika nebo úředníka stěží dohlédne,“ dodává. Předseda Změny věří, že se subjekt ve volbách přehoupne přes potřebných 5 procent.

Jako cíl spolupráce si Korytář klade přiblížení vlivu a postavení zelené politiky v Česku tomu, jaký je například v Německu nebo Rakousku. „V Německu a Rakousku mají Zelení masovější základnu i vyšší podporu obyvatel a voličů. Mají reálný vliv na politiku, podařilo se jim získat podporu významných osobnost,“ sdělil. Právě spolupráce Zelených a Změny by k tomu měla dle jeho slov přispět i v Česku.

Politické hnutí Změna založil Jan Korytář v roce 2012 poté, co vystoupil ze Strany zelených.

Související

Michal Berg, spolupředseda Zelených Rozhovor

Nastal čas pro nepopulistickou opozici. Češi se rádi rozhodují ekologicky, říká spolupředseda Zelených

Zatímco v sousedním Německu jsou Zelení ve vládě, na české politické scéně se jim prozatím příliš nedaří. Komunální volby by to ale mohly změnit. „Situace nyní ukazuje, jak klíčová jsou i pro naši bezpečnost ekologická řešení v podobě čisté energie,“ konstatuje spolupředseda Zelených Michal Berg. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz také varuje před tristní situací, co se týče péče o českou krajinu. Došlo i na téma zdražování či závislosti ČR na ruském plynu.

Více souvisejících

Strana zelených Matěj Stropnický Jan Korytář politické strany

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy