Na kandidátce ODS bude Stanjura, Černochová i Bajer

Praha - Do říjnových voleb do poslanecké sněmovny půjdou jako lídři občanských demokratů předseda Petr Fiala na jihu Moravy, poslankyně Jana Černochová v Praze nebo Zbyněk Stanjura v Moravskoslezkém kraji.

Tým dnes představila na programové konferenci v pražském Národním domě na Vinohradech. Na kandidátkách budou na základě smlouvy o volební spolupráci i zástupci Strany soukromníků. Jejich předseda Petr Bajer se bude ucházet o voliče v Pardubickém kraji z třetí příčky kandidátky.

Bajer při představování lídrů kandidátek uvedl, že jeho strana dostane své příznivce z řad živnostníků do volebních místností a přispěje tak ke složení vlády, která zruší "všechny regulace" zavedené současnou vládou. Celkem budou na volebních listinách ODS čtyři desítky kandidátů za Stranu soukromníků, ve většině krajů budou zástupci soukromníků minimálně v první desítce.

Z čela kandidátek budou poslanecká křesla vedle Fialy, Černochové a Stanjury obhajovat v Jihočeském kraji Jan Zahradník, v Pardubickém kraji Simeon Karamazov a v Královéhradeckém kraji Ivan Adamec.

Na Vysočině povede kandidátku starosta Havlíčkova Brodu Jan Tecl, v Ústeckém kraji místostarosta Litoměřic Karel Krejza, ve Zlínském kraji starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha a v Karlovarském kraji krajský radní Jan Bureš. Středočeskou jedničkou ODS bude ekonomický expert strany Jan Skopeček.

Na Liberecku povede ODS do voleb primátor Jablonce Petr Beitl, na Olomoucku krajský šéf strany Michal Zácha a v Plzeňském kraji bývalá rektorka Západočeské univerzity v Plzni a současná děkanka Fakulty zdravotnických studií univerzity Ilona Mauritzová.

Související

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

Novotný je na odchodu z ODS. Vyloučit ho může výkonná rada

Nedávné výroky starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného (ODS) jsou lidsky nepřijatelné a neslučitelné se členstvím ve straně, konstatovalo předsednictvo ODS v úterý. Novotný ale členem strany pro tuto chvíli zůstává. Předsednictvo jej totiž vyloučit nemůže, tuto pravomoc má výkonná rada. 
Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Více souvisejících

ODS volby 2017 Zbyněk Stanjura Jana Černochová Petr Bajer (předseda strany soukromníků ČR)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 8 minutami

Aktualizováno před 27 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy