Zelené povede do voleb na Liberecku bojovnice s Martinem Konvičkou právnička Nováková

Liberec – Společnou kandidátní listinu Strany zelených a hnutí Změna ve volbách do Poslanecké sněmovny letos na podzim povede za Liberecko právnička Věra Nováková. Kandidátní listina na Liberecku bude tvořena podle poměru 1:1 Zelenými a Změnou.

Společnou kandidátku Strany zelených a Změny do parlamentních voleb povede za Liberecký kraj advokátka Věra Nováková z Jablonce nad Nisou. Ta v roce 2010 ještě jako státní zástupkyně sepsala otevřený dopis tehdejšímu ministru spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi proti návratu Renaty Vesecké na pozici krajské žalobkyně v Hradci Králové. Otevřený dopis podepsalo přes dvě stě žalobců a po tomto vyjádření nedůvěry skutečně ke jmenování Renaty Vesecké nedošlo. Vesecká byla v době svého působení na Nejvyšším státním zastupitelství podezřelá ze zametání politicky citlivých korupčních kauz, ke konci roku 2010 byla na návrh ministra Pospíšila vládou odvolána.

Podruhé se Věra Nováková objevila v médiích poté, kdy sepsala podnět k trestnímu stíhání Martina Konvičky, mimo jiné za jeho výroky o mletí lidí na masokostní moučku na jeho facebookovém profilu.

„Vstup do aktivní politiky chápu jako logický krok, pokračování ve snaze o spravedlivější svět, jen jinými prostředky. Chci se věnovat hlavně oblasti justice, sociálně-právní ochraně dětí a problémům spojeným s chudobou. Rozhodla jsem se pro Zelené, protože jsou pro mě jedinou věrohodnou stranou, která vnímá politiku jako odpovědnost, a to i ve vztahu k budoucím generacím,“ říká ke své kandidatuře Nováková.

Kandidátní listinu budou na Liberecku tvořit v poměru 1:1 kandidáti obou subjektů, Změny a Zelených. V ostatních krajích budou na kandidátkách Zelených pouze jednotlivci za hnutí Změna. Na spolupráci se již dříve dohodli předsedové obou subjektů Matěj Stropnický a Jan Korytář.

 

Související

Michal Berg, spolupředseda Zelených Rozhovor

Nastal čas pro nepopulistickou opozici. Češi se rádi rozhodují ekologicky, říká spolupředseda Zelených

Zatímco v sousedním Německu jsou Zelení ve vládě, na české politické scéně se jim prozatím příliš nedaří. Komunální volby by to ale mohly změnit. „Situace nyní ukazuje, jak klíčová jsou i pro naši bezpečnost ekologická řešení v podobě čisté energie,“ konstatuje spolupředseda Zelených Michal Berg. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz také varuje před tristní situací, co se týče péče o českou krajinu. Došlo i na téma zdražování či závislosti ČR na ruském plynu.

Více souvisejících

Strana zelených Jan Korytář Matěj Stropnický Liberecký kraj Volby Martin Konvička

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 14 minutami

před 40 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

Rusko a Ukrajina si vymění 48 vysídlených děti

Rusko a Ukrajina se dohodly na výměně 48 dětí vysídlených v důsledku ruské invaze. Ve středu to v katarské Dauhá oznámila ruská komisařka pro práva dětí Marija Lvovová-Belovová.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy