Bojkot Zemana: Ministři za ČSSD ruší cestu do Číny. Pletichy, reaguje Ovčáček

Praha - V posledních dnech stouplo napětí mezi sociální demokracií a prezidentem Milošem Zemanem kvůli vládní krizi. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) oznámil, že se se nezúčastní cesty hlavy státu do Číny, kam odlétá ve čtvrtek. Nepojede ani šéf diplomacie Lubomír Zaorálek a ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík.

"Za současné politické situace se bohužel zahraniční cesty do Číny nemohu zúčastnit. Dnes jsem to oznámil na Pražský hrad," uvedl Chovanec. ČTK později sdělil, že je přesvědčen, že jeho místo je v době vnitropolitické a zřejmě i ústavní krize v Praze. "Mimo jiné i proto, že jsem statutární místopředseda největší koaliční strany," poznamenal. Dodal, že ho zastoupí v Číně náměstek.

"Do Číny nejedu kvůli vnitropolitické situaci. Jako člen vedení ČSSD budu součástí vyjednávacího týmu. Dnes posílám dopis s vysvětlením na Hrad," uvedl Zaorálek. Dodal, že místo něj pojede jeho náměstek Martin Tlapa. Ludvík nejprve ČTK řekl, že svou účast zvažuje. Později na twitteru napsal, že z pracovních a vnitropolitických důvodů neletí.

Ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD) cestu po konzultacích se Sobotkou nezrušil. "Čekají mne v Číně předem plánované důležité schůzky s čínskými partnery a podnikateli, které chceme uskutečnit, protože jde o jednání ve prospěch českého průmyslu," sdělil prostřednictvím mluvčí Soni Křítkové.

Mluvčí Zemana Jiří Ovčáček na zprávy reagoval prohlášením, že jestli má politické pletichaření přednost před zájmy České republiky, je to mimořádné smutné.

Ministři za ANO s účastí v delegaci počítají. "Já jsem měl dlouhodobě naplánováno, že do Číny pojedu pracovat, a ne na výlet. Tyto moje pracovní povinnosti stále platí a s cestou počítám. Nebudu tam řešit žádnou vládní krizi, mám tam několik důležitých jednání," sdělil ČTK ministr dopravy Dan Ťok (ANO).

Program nemění ani ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO), řekla ČTK její mluvčí Veronika Vároši. Poznamenala, že během cesty Šlechtová vystoupí na konferenci k Hedvábné stezce a naplánované má i bilaterální setkání s ministrem cestovního ruchu.

Související

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky) Komentář

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

Více souvisejících

Miloš Zeman Milan Chovanec Miloslav Ludvík Čína Vláda ČR Lubomír Zaorálek Jiří Havlíček (ČSSD) Karla Šlechtová Dan Ťok (ministr dopravy) Jiří Ovčáček

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy