Valachová by měla kvůli kauze Pelta rezignovat, volá Kalousek. Okamura se přidal

Praha - Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) by podle opoziční TOP 09 měla kvůli policejnímu vyšetřování údajného zneužívání dotací do sportu bezodkladně rezignovat. Okamžitou demisi Valachové žádá také Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury.

Náměstkyně ministerstva Simona Kratochvílová je od pátku ve vazbě, stejně tak i předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek dal vyšetřování na ministerstvu školství do souvislosti s nynější vládní krizí. "Víte, mě trochu znepokojuje, že pan ministr financí, kdykoli má odpovědět na svůj problém, tak upozorňuje právě na tento problém na ministerstvu školství. Takže nutně nám všem se vkrádá otázka, zda to není akce na pomoc panu ministrovi financí," řekl Kalousek.

Andrej Babiš v neděli reagoval na kauzu s únikem nahrávek, na nichž je zachycen v rozhovoru s již bývalým novinářem a hovoří s ním o připravovaných článcích o politických rivalech ve svých bývalých médiích. Babiš mimo jiné novinářům řekl, že tato aféra vznikla jen proto, aby se zakryla korupce na ministerstvu školství, ve fotbale a ve sportu.

"Ale bez ohledu na toto podezření problém na ministerstvu školství, skutečnost vazebně stíhané náměstkyně je sice tisíckrát menší problém pro další vývoj demokracie, než chování pánů Babiše a (prezidenta Miloše Zemana, ale přesto je dostatečně velký problém na to, aby ministryně Valachová bezodkladně rezignovala. Patří to k politické kultuře," prohlásil Kalousek.

"Dotační skandál je pokračováním katastrofální práce ministryně školství. Neuvážené reformy, ideologizace školství, nárůst vlivu neziskových organizací v resortu školství, to jsou charakteristické znaky práce této ministryně," stojí v dnešním usnesení předsednictva SPD.

Související

Kateřina Valachová

Valachová kritizuje účast ČSSD ve vládě s ANO

Hnutí ANO vytváří podle kandidátky na předsedkyni ČSSD Kateřiny Valachové ve Sněmovně účelové koalice s ODS, KSČM či SPD a vliv sociální demokracie na dění v kabinetu je malý. Pokud se to nezmění, ministři ČSSD budou do voleb ve vládě pouze "dožívat", což nemá smysl, řekla ČTK Valachová v rozhovoru před sjezdem. Delegáty při on-line jednání nechce přesvědčovat abstraktními vizemi, ale nabídkou tvrdé práce.

Více souvisejících

Kateřina Valachová Miroslav Kalousek kauza dotací pro sport Andrej Babiš ministerstvo školství Svoboda a přímá demokracie (SPD) Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Zelenskyj dorazil do boji zmítaného Charkova. Ukrajina zastavila ruský postup

Ukrajinské jednotky zastavily ruský postup v některých zónách Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny, kde vede Rusko novou ofenzívu. Oznámila to ve čtvrtek ukrajinská armáda, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy