Zeman se zaštiťuje ústavním právníkem. Ten ale tvrdí, že demise premiéra je demisí vlády

Praha - Prezident Miloš Zeman dnes v Liberci prohlásil, že že pokud vláda nehlasovala o své demisi, pak platí pouze demise premiéra. Odvolal se při tom na stanovisko ústavního právníka Václava Pavlíčka. Ten ale názor hlavy státu odmítl. Podle Pavlíčka je také otázkou, zda ještě vůbec koaliční smlouva platí.

"Profesoři Pavlíček a Hřebejk, profesor Pavlíček je mimochodem náš nejuznávanější ústavní právník, jasně říkají, že pokud vláda nehlasovala o své demisi, pak platí pouze demise premiéra," řekl dnes Zeman.

"Je jednoznačné, že předseda vlády podává demisi jménem celé vlády," řekl ale dnes Pavlíček. Podle něj by bylo logické, aby premiér svůj záměr demise předložil na jednání vlády. Dodal, že pravomoc demise premiér má, i když se politický akt neuskuteční.

Pavlíček v roce 2015 obdržel od Zemana státní vyznamenání za práci v oblasti vědy. Uznávaný právník se dnes v rozhovoru s ČTK některých Zemanových kroků zastal. Podle něj například není prezident na základě ústavy vázán lhůtou, do které by měl Babiše odvolat.

Lhůta "bez zbytečného odkladu" podle právníka znamená, že když jsou důvody pro odklad, jako třeba nadcházející významná zahraniční cesta nebo neznámé jméno nového ministra, tak je to možné.

Zeman dnes také uvedl, že je možné Babiše odvolat až poté, co bude vypovězena koaliční smlouva. "Koaliční smlouvou jsou vázáni pouze koaliční partneři, a nikoliv ústavní činitelé. Já se domnívám, že prezident není vázán koaliční smlouvou," řekl Pavlíček.

Předseda vlády může podle koaliční smlouvy výměnu ministra z koaliční strany navrhnout jen se souhlasem této strany. V případě Babiše tomu tak podle všeho nebylo. Pavlíček z toho dovozuje, že zřejmě byla koaliční smlouva zrušena.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman ústava čr demise Sobotkovy vlády (2017) Andrej Babiš koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Jak je princezně Kate? Princ William odpovídal na všetečné otázky lidí v ulicích

Princ William v úterý překvapil lidi v ulicích jednoho z velkých britských měst. Kolemjdoucí zajímala především jedna věc. Pochopitelně to byl zdravotní stav jeho manželky Kate, která bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy