Do kauzy Babišových nahrávek se vložila policie

Praha - Dnes zasedlo užší vedení ČSSD. Ministr vnitra a místopředseda strany Milan Chovanec ještě před jednáním řekl, že doufá, že policisté prověřují skutečnosti vyplývající z "Babišových nahrávek", které se v pondělí objevily na internetu.

Nahrávka byla zveřejněna na twitterovém účtu, kde se dříve objevily už dva záznamy. Na prvním Babiš mluvil vulgárně mimo jiné o členech vlády včetně premiéra. Sobotku nazval "největší sviní", kterou potkal. Na druhé se pak s Přibilem baví o zveřejňování kompromitujících materiálů.

"Já doufám, že konají státní zástupci a policie. Za prvé to musel někdo vynést, a ten novinář (Přibil) to tam říká explicitně, že to byl někdo od ÚOOZ (Útvar pro odhalování organizovaného zločinu)," řekl dnes Chovanec. Odpovědné policisty je podle něj nutné najít a postavit před soud.

Podle informací ČTK se únikem informací zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). "K vámi dotazované věci nebude GIBS poskytovat žádné komentáře ani uvolňovat informace," sdělila ČTK mluvčí inspekce Radka Sandorová.

Další otázkou podle Chovance je, zda Babiš s Přibilem porušili zákon, jestliže měli povinnost spáchání trestného činu ohlásit. "Ale je zjevné, že Andrej Babiš lhal. Pokud někdo přísahá na zdraví svých dětí, že nebude ovlivňovat noviny, a pak je ovlivňuje, já moc nevím, co si spolu máme ještě říct," uvedl Chovanec.

Ministr Chovanec i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zatím nepočítají s tím, že by se kvůli úniku ze spisu sešla Bezpečnostní rada státu.

Související

Milan Chovanec

Chovance nepomluvil. Zprošťující verdikt v kauze novináře Přibila je pravomocný

Rozsudek, který zprostil novináře Marka Přibila obvinění z pomluvy exministra vnitra Milana Chovance a policejního vyšetřovatele Pavla Nevtípila, je pravomocný. Vyplývá to z databáze Infosoud. Státní zástupce si původně ponechal lhůtu pro podání odvolání, kterou však nevyužil. Přibil čelil obžalobě kvůli publikování článku, který tvrdil, že Chovanec ovlivňoval dotační kauzu Čapí hnízdo, v níž čelí obvinění premiér Andrej Babiš (ANO).
Milan Chovanec

Novinář Přibil nepomluvil exministra Chovance, rozhodl soud

Soud rozhodl, že novinář Marek Přibil v publikovaném článku nepomluvil bývalého ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) a policejního vyšetřovatele Pavla Nevtípila. Dnešní rozsudek není pravomocný, státní zástupce si ponechal lhůtu pro případné odvolání. Pro Přibila žádal tříměsíční podmínku s roční zkušební dobou a peněžitý trest zhruba 20.000 korun.

Více souvisejících

Milan Chovanec Andrej Babiš Marek Přibil (novinář) ÚOOZ Bohuslav Sobotka Vláda ČR GIBS

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 23 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Kyjev: Ukrajinci v cizině sedí v restauracích, zatímco doma umíráme. Evropské státy začnou vracet brance do vlasti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy