Řešení vládní krize? Nástupkyní Babiše by se mohla stát Schillerová

Praha - Lídři koaličních stran se dnes ráno sešli ve Strakově akademii, aby jednali o východisku ze současné vládní krize. Předsedu hnutí ANO Andreje Babiše by v křesle ministra financí mohla nahradit jeho náměstkyně na ministerstvu Alena Schillerová (53).

"My v tuto chvíli diskutujeme o nějakých návrzích. Je pravda, že tam (na jednání koalice) zaznělo jméno paní náměstkyně Schillerové jako odborníka, který vlastně 30 let pracuje ve finanční správě," řekl místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek České televizi.

Totéž potvrdil ČTK i šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola. Podle něj ale koaliční partneři hnutí ANO nepovažují návrh za relevantní, počkají, až přijde oficiální cestou.

Místopředseda ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec navržené jméno nechtěl komentovat s tím, že sociální demokraté požádali ANO o písemné zaslání k rukám Sobotky. Chovanec poznamenal, že jednání koaliční rady bylo bouřlivé a nepříjemné. "Andrej Babiš se naučil novou pomůcku. Když se mu něco nelíbí, tak se to snaží překřičet a neposlouchat. To jsme zažili i dnes," řekl Chovanec.

Schillerová v roce 1991 začínala jako právnička na finančním úřadě Brno-venkov, kde v roce 2006 usedla až do ředitelského křesla. Od ledna 2013 do června 2014 působila jako zástupkyně ředitele a vedoucí odboru metodiky a výkonu daní jihomoravského finančního úřadu, poté byla rok a půl ředitelkou odboru právního a daňového procesu Generálního finančního ředitelství.

Náměstkyní ministra Babiše se stala poté, co z ministerstva financí odešla její předchůdkyně Simona Hornochová. Zvítězila ve výběrovém řízení, kterého se zúčastnili tři kandidáti.

Její dcera Petra Rusňáková je členkou hnutí ANO, v komunálních volbách na podzim 2014 byla zvolena do brněnského zastupitelstva a následně se stala radní se zaměřením na marketing a cestovní ruch. Podle médií má v jihomoravském hnutí ANO významné postavení i Schillerové zeť David Rusňák, který vlastní finanční skupinu DRFG, podnikající v nemovitostech, telekomunikacích či teplárenství. Týdeník Euro uvedl, že Rusňák daroval hnutí ANO před komunálními volbami 1,5 milionu korun, jeho manželka věnovala celostátnímu hnutí 200.000.

Podle vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes na jednání vládních stran už vyzval ANO, aby jméno Babišova případného nástupce poslalo písemně, aby se s navrženým mohl setkat. Odmítl ale novinářům potvrdit, zda jde o Schillerovou.

ČSSD trvá na konci ministra financí Babiše, jehož odvolání navrhl prezidentovi Miloši Zemanovi premiér. Po skončení zhruba dvouhodinového jednání Bělobrádek uvedl, že ANO vyzvalo ČSSD, ať vypoví koaliční smlouvu. Sociální demokraté to ale odmítli.

Související

Alena Schillerová

Vláda ANO a SPD? Podle Schillerové nepředstavitelné

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO, v pořadu České televize Otázky Václava Moravce (OVM) uvedla, že si nedokáže představit, že by hnutí ANO po příštích sněmovních volbách vytvořilo vládu s hnutím SPD. Tento názor podle ní "začíná probublávat" i v celém poslaneckém klubu.

Více souvisejících

Alena Schillerová Andrej Babiš Ministerstvo financí Vláda ČR Jaroslav Faltýnek (hnutí ANO) Hnutí ANO koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL Pavel Bělobrádek Milan Chovanec

Aktuálně se děje

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy