Sobotka slibuje politiku pro seniory: Vyšší důchody, vlak a zdravotnictví zdarma

Praha – Premiér Bohuslav Sobotka (ĆSSD) dnes vystoupil na sjezdu Rady seniorů ČR. Při té příležitosti mluvil o tom, že politika v Česku musí podle premiéra zohledňovat zásluhy seniorů. Starobní důchod na konci loňska dostávalo bezmála 2,4 milionu lidí. Průměrná penze činila 11.460 korun.

Sobotka například zmínil projednávanou změnu valorizace, podle níž by důchody v budoucnu měly růst výrazněji. „Politika společnosti musí zohledňovat to, co jste vy a vaši vrstevníci udělali pro naši zemi. Dnes, když jste v důchodu a potřebujete pomoc, vám to musí společnost vrátit, musí tady fungovat mezigenerační solidarita. Moje generace, mladší generace musí vám vracet to, co jste udělali pro nás," uvedl Sobotka.

Připomněl také kroky vlády směřující ke zvýšení penzí. Za návrh změny modelu valorizace, aby důchody od příštího roku rostly výrazněji, si vysloužil premiér potlesk. Odmítl poplatky ve zdravotnictví a případné obnovení platby za pobyt v nemocnici. Naopak mluvil o tom, že by chtěl snížit seniorům limit na doplatky za léky či zavést dlouhodobé ošetřovné. Po volbách by se prý mohla zvážit i možnost, že by senioři mohli jezdit vlakem zdarma.

Právě slevy v dopravě patří spolu se vstup do kulturních zařízení či zoologických a botanických zahrad rada požaduje. Dalším požadavkem je podle předsedy rady Zdeňka Pernese přijetí zákona o sociálním bydlení a příprava reformy penzí, která by zajistila důchodcům s nízkými penzemi vyšší důchody.

Každý pátý obyvatel Česka patří do skupiny nad 65 let, tito lidé tedy představují silnou voličskou skupinu. „Je strašně důležité, aby ve volbách uspěly politické síly, které budou pokračovat v naší politice vůči seniorům," řekl premiér. Senioři a seniorky by podle něj měli nejen pozorně přečíst volební programy stran, ale zajímat se i o to, jak jejich politici o návrzích ke zlepšení života starších lidí hlasovali.

Podle Pernese rada sleduje, jak poslanci hlasovali. Zveřejňuje to ve svém časopise. „Pokud chcete seniorské hlasy ve volbách, musíte si je zasloužit," uvedl. Mezigenerační solidarita v Česku ale podle něj zaostává. Připomněl, že reálná kupní síla penzí je na 116 procentech hodnoty roku 1989, u mezd je to 162 procent. „Nůžky mezi aktivní a postaktivní částí populace se rozevřely téměř o polovinu. Čeští senioři jsou zvyklí žít skromně, dostáváme ale rozhořčené dopisy, když si poslanci zvyšují platy o tisíce," podotkl. Růst penzí podle něj nestačí ke zvyšování kvality života starších lidí.

Na důchody se loni vyplatilo 389,17 miliardy korun, letos by to mělo být podle schváleného rozpočtu 406,25 miliardy korun. Babiš na seniorském sjezdu řekl, že příští rok by výdaje měly činit 437 miliard. Vláda plánuje růst penzí v průměru o 500 korun.

Související

Petr Fiala Komentář

Sliby, chyby? Sobotkovský obrat premiéra Fialy je výrazem odpovědnosti

Slibem nezarmoutíš, říká se u nás v kraji. To vyjadřuje i ironické ušklíbnutí nad opakovaným střídáním vzbuzování očekávání a následného nevyhnutelného zklamání, prorocky popsaného mistrem Cimrmanem už v principu jeho slavné frustrační kompozice. Ano, uhodli jste. Dnes bude řeč o předvolebním slibování. 
ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.

Více souvisejících

Bohuslav Sobotka důchodci, senioři Rada seniorů Jiří Pernes

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy