MPSV bude hledat nového tajemníka pro státní službu, Smrček z osobních důvodů končí

Praha - Nového tajemníka pro státní službu bude muset hledat ministerstvo práce a sociálních věcí. Ten dosavadní, Petr Smrček, požádal o ukončení služebního poměru ke konci června. Vláda má do 60 dnů od obdržení Smrčkovy žádosti rozhodnout o jeho odvolání. Vyhlašuje pak také nové výběrové řízení.

Podle mluvčího ministerstva Petra Habáně Smrček odchází z osobních důvodů. Státní tajemník odpovídá za výběr úředníků a zajištění jejich vzdělávání. Hodnotí také jejich práci. Jmenování tajemníků má být cestou k odpolitizování a profesionalizaci státní správy.

Výběrové řízení na nového tajemníka by měla vyhlásit vláda. Místo je na dobu určitou, konkrétně na pět let, s nástupem od 1. července. Uchazeč či uchazečka musí být občanem ČR s vysokoškolským vzděláním a znalostí angličtiny, francouzštiny či němčiny. Přihlásit se mohou lidé, kteří v posledních osmi letech pracovali aspoň čtyři roky ve státní správě, institucích EU, mezinárodních organizacích či v krajských a městských úřadech.

Uchazeč také musí být trestně bezúhonný a mít lustrační osvědčení. Měl by mít také osvědčení o tom, že se může seznamovat s důvěrnými materiály. Předložit by měl také svou představou o správě služebních vztahů na ministerstvu práce.

TOP 09 personální stav na ministerstvu práce kritizuje. Poukazuje na to, že počet úředníků v posledních letech výrazně roste. rezot práce na svém webu píše, že v roce 2014 mělo 1127 zaměstnanců. Podle TOP 09 jich loni bylo 1364 a letos jich má být 1602.

Smrček (49) nastoupil do funce na konci dubna 2015. Po volbách v roce 1998 se dostal jako nestraník za ČSSD do havířovského zastupitelstva. Byl náměstkem havířovského primátora. V březnu 2014 se stal náměstkem na ministerstvu pro místní rozvoj, kam ho nominovala ČSSD. Ministryně Karla Šlechtová (ANO) po svém nástupu Smrčkovu sekci zrušila. Smrček pak začal pracovat jako ředitel personálního odboru na ministerstvu práce.

Související

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

Více souvisejících

Ministerstvo práce a soc. věcí Michaela Marksová-Tominová Karla Šlechtová Služební zákon

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Zdroj: David Holub

Další zprávy