Zeman by podle Jurečky už znovu neměl kandidovat

Praha - Prezident Miloš Zeman by podle 1. místopředsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky neměl znovu kandidovat. Nevadí mu prezidentův zdravotní stav, ale s jeho výroky a činy. Dnes to uvedl v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Například s tím, že hradní kancléř Vratislav Mynář je stále ve funkci bez bezpečnostní prověrky, dále mu vadí "vtípky" prezidenta s jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem na téma likvidace novinářů.

KDU-ČSL bude nasazení svého kandidáta na prezidenta řešit po květnovém sjezdu, případně již na něm. Šéf strany Pavel Bělobrádek již dříve řekl, že nepředpokládá, že by sjezd někoho nominoval.

"Miloš Zeman by vůbec neměl kandidovat. S takto závažnými pochybeními si myslím, že tato země si zaslouží lepšího prezidenta," řekl dnes Jurečka. Jako další prezidentovo pochybení přidal kauzu s hledáním článku Ferdinanda Peroutky. Jurečka by si přál, aby ještě svůj vztah ke kandidatuře zvážil bývalý předseda vlády a Senátu Petr Pithart.

Místopředseda hnutí ANO a ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) uvedl, že přestože šéf strany Adnrej Babiš odmítá financovat jako kandidáta na prezidenta Martina Stropnického (ANO), strana o svém možném kandidátovi ještě nerozhodla. Podle něj by se mělo uskutečnit referendum uvnitř hnutí, rozhodnut by se mělo během prázdnin.

Zatím jsou podle dubnového průzkumu agentury Median pro Český rozhlas největšími protivníky současného prezidenta Zemana textař a podnikatel Michal Horáček a bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš.

Související

Více souvisejících

Miloš Zeman Marian Jurečka (KDU-ČSL) prezident čr

Aktuálně se děje

před 31 minutami

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

včera

Aktualizováno včera

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Proč jsou kraje tak důležité? Bez nich bychom jen těžko čerpali peníze z eurofondů

Čeští občané druhý den vyráží k volbám do krajských zastupitelstev. Vláda ponechala původní termín navzdory povodňové situaci. Víkendové volby jsou důležité už kvůli tomu, že si občané vybírají své zástupce do boje o evropské fondy.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy