Europoslance trápí hlavně Babišovy dotace, říká k diskuzi o zneužívání médií Pospíšil

Praha - Europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) doufá, že na dnešním plénu Evropského parlamentu, kde se projednává údajné zneužívání médií v České republice, se Česko nezařadí mezi země jako je Polsko a Maďarsko. V Česku je prý hlavním problémem pouze osoba Andreje Babiše (ANO), nikoliv jednání celé vlády. Poslanci za hnutí ANO by podle něj měli na půdě Evropského parlamentu předložit fakta k celému případu.

Na plénu Evropského parlamentu se dnes projednává bod o zneužívání médií v České republice. Tento týden se k celé kauze vyjádřil europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) v rozhovoru pro Český rozhlas. 

Evropský parlament by neměl přijímat žádní závěrečné usnesení, jedná se pouze o politickou debatu. „Neměli bychom očekávat, že Evropský parlament může vyřešit problém Andreje Babiše,“ řekl v rozhovoru.

„Díky tomu, že Andrej Babiš čerpá velké množství evropských dotací, zajímá evropské politiky a zvláště europoslance, kteří jsou ze zemí, které peníze posílají do jiných evropských států,“domnívá se Pospíšil.

Míní, že střet zájmů, kterým disponuje dnes už bývalý ministr financí Andrej Babiš nemá žádný jiný politik v kterékoliv evropské zemi. Zároveň připouští, že z projednávání bodu může Andrej Babiš vyjít jako mučedník.

Pospíšil souhlasí s tvrzením Andreje Babiše, že jde o mezinárodní ostudu, podle europoslance jde ale o mezinárodní ostudu, "kterou páchá Andrej Babiš,". Odmítá, že by za navržením bodu stáli čeští europoslanci za TOP 09 Jaromír Štětina a Luděk Niedermayer. Iniciátory byli němečtí kolegové z frakce Evropské lidové strany. 

Podle Pospíšila však pro europoslance není nejpalčivějším problémem České republika otázka zneužívání médií, ale pochybné podnikání Andreje Babiš. Jako systematicky největší problém Babiše prý vnímají otázku čerpání a přijímání evropských dotací, například v případě jeho farmy Čapí hnízdo. I tak prý bude projednávání ostudou České republiky, jejímž autorem je Andrej Babiš.

Nyní je prý na poslancích hnutí ANO, aby na plénu vystoupili a vysvětlili fakta celého případu, a aby si tak mohli ostatní poslanci o situaci udělat nezávislý obrázek.

Důležité nicméně pro Pospíšila je to, aby kolegové pochopili, že Česko nemá takové problémy, že by ovlivňovalo české soudy či ze by zasahovalo vůči veřejnoprávním médiím. Problém Česka není stejný, jaký se řeší i Polska nebo Maďarska, českým problémem je pouze jedna osoba, a to osoba Andreje Babiše.

Související

Jiří Pospíšil

Pospíšil bude i jako pražský radní pobírat plat europoslance

Jiří Pospíšil (TOP 09) si k funkci náměstka pražského primátora pro kulturu a cestovní ruch nechá i mandát a plat europoslance, řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz a Hospodářské noviny (HN). Odměnu za funkci v Praze pošle zvířecím útulkům. V kumulaci funkcí problém nevidí. Také se vzdá postu předsedy správní rady Musea Kampa, nechce vyvolávat dojem střetu zájmů, dodal.

Více souvisejících

Jiří Pospíšil evropský parlament EU (Evropská unie) Andrej Babiš dotace Zneužití evropských dotací

Aktuálně se děje

před 33 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy