Sjezd ČSSD zvolil vedení dle Sobotky, ve straně ale zněla kritika

Praha - ČSSD se podle posledních průzkumů nedaří. Vyhrála sice poslední dvoje sněmovní volby, mandáty ale přesto ztrácela. A nyní se strana rapidně propadá. A to i přesto, že sjezd ČSSD (10. a 11. března) potvrdil premiéra Sobotku v čele strany a místopředsedy zvolil podle Sobotkových představ.

Statutárním místopředsedou se stal znovu Milan Chovanec. Místopředsednické funkce obhájili ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, ministr zahraničí Lubomír Zaorálek a předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček. Novými místopředsedy se stali poslanec a volební manažer strany Jan Birke a náměstek pražské primátorky Petr Dolínek.

Na sjezdu zazněla i kritika poměrů ve straně, a to především od poslance Jeronýma Tejce, který neúspěšně kandidoval na post prvního i řadového místopředsedy, a od jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly (oba byli spolu s Milanem Chovancem, Michalem Haškem a Zdeňkem Škromachem po volbách 2013 účastníky lánské schůzky u prezidenta Miloše Zemana. Pokusili se odstavit od vyjednávání o vládě předsedu strany Sobotku, což Sobotka později označil za vnitrostranický puč). Tejc prohrál souboj o křeslo statutárního místopředsedy strany s Chovancem o 99 hlasů, jeho kritickému projevu nicméně řada delegátů dlouze tleskala.

Koncem března Tejc oznámil, že nebude kandidovat v letošních volbách do Sněmovny. Řekl, že nesouhlasí s některými názory znovuzvoleného vedení strany a že po vypršení současného mandátu fakticky odejde z aktivní politiky.

Krátce po sjezdu se v médiích objevily informace, že Zimola staví rekreační dům na Lipně na pozemcích Martina Bláhy, předsedy představenstva organizace Jihočeské nemocnice, kterou vlastní kraj, a o vysoce nadstandardních odměnách, které Bláha od kraje vedeného Zimolou pobírá. V kraji se posléze rozpadla koalice a Zimola na funkci hejtmana rezignoval.

Zimolu 26. dubna přijal prezident Zeman. Zimola prezidentovi řekl, že odstupuje z čela kraje kvůli brutálnímu politickému tlaku na úrovni kraje, který by podle jeho signálů mohl být i koordinován z ČSSD. Zimola také řekl, že ve volbách bude na posledním místě kandidátky.

V květnu předsednictvo ČSSD vyškrtlo Zimolu z jihočeské kandidátky do sněmovních voleb. Jihočeští sociální demokraté, kterým Zimola předsedá, proti tomu protestovali. Zimola nakonec oznámil, že o místo na kandidátce usilovat nebude. Počátkem června volební kandidátku jihočeské ČSSD opustil na protest proti vyškrtnutí Zimoly její lídr Stanislav Mrvka a dva další kandidáti. V pondělí jihočeská ČSSD oznámila, že chce opět otevřít otázku návratu Zimoly na kandidátní listinu.

Premiér a předseda ČSSD Sobotka 2. května překvapivě ohlásil demisi své vlády, a to kvůli nejasnostem kolem podnikání a majetkových poměrů předsedy koaličního hnutí ANO a tehdejšího ministra financí Andreje Babiše. Během následující vládní krize, kdy se proti Sobotkovi postavil prezident Zeman, řada vlivných členů ČSSD, včetně Zimoly, Sobotku podpořila. Sobotka nakonec demisi nepodal a dosáhl odvolání Babiše z vlády.

Během vládní krize se spekulovalo o Sobotkově odchodu z čela vlády, prezident Zeman zmínil, že by v čele staronové vlády mohl stanout Lubomír Zaorálek nebo Milan Chovanec.

Vedení ČSSD škrtalo i na dalších krajských kandidátkách pro nadcházející volby do Sněmovny. Například v Moravskoslezském kraji v květnu nechalo vyškrtnout poslance Adama Rykalu a předsedkyni ostravské organizace Janu Vajdíkovou.

V Praze vypadl z kandidátky ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík, který prohrál souboj o post jedničky s místopředsedou strany Petrem Dolínkem. Ludvík poté řekl, že na kandidátce nebude a že v politice v podstatě končí a nebude už obhajovat funkci šéfa pražské ČSSD. Hlasování pražské ČSSD nemíní Ludvík zpochybňovat, řekl ale, že někteří členové to mají v plánu.

Koncem dubna oznámil poslanec Jiří Koskuba, že opouští ČSSD. Z jeho vyjádření vyplynulo, že nesouhlasí s nynějším směřováním sociální demokracie. V tomto volebním období z ČSSD vystoupili i poslanci Pavlína Nytrová a Josef Novotný.

Po skončení letošní vládní krize oznámily agentury několikrát výrazný propad ve volebních preferencích ČSSD. Po zhruba dvouhodinovém jednání užšího vedení strany dnes Sobotka uvedl, že za tento pokles preferencí že nese odpovědnost a reagoval na to odchodem z čela strany, kterou povede statutární místopředseda Chovanec. Volebním lídrem se stal Zaorálek, Sobotka dokončí premiérský mandát a povede kandidátku ČSSD v Jihomoravském kraji.

Související

Petr Fiala Komentář

Sliby, chyby? Sobotkovský obrat premiéra Fialy je výrazem odpovědnosti

Slibem nezarmoutíš, říká se u nás v kraji. To vyjadřuje i ironické ušklíbnutí nad opakovaným střídáním vzbuzování očekávání a následného nevyhnutelného zklamání, prorocky popsaného mistrem Cimrmanem už v principu jeho slavné frustrační kompozice. Ano, uhodli jste. Dnes bude řeč o předvolebním slibování. 
ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.

Více souvisejících

Bohuslav Sobotka ČSSD Sjezd ČSSD 2017

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 36 minutami

před 47 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy