Stávka je legitimní forma protestu, shodují se politici vládní koalice

Praha - Stávky jsou legitimním projevem protestu, okomentovali středeční stávku odborů politici oslovení agenturou Mediafaxu. Veškerá jednání s odboráři od začátku směřovala ke stávce, i když se vláda snažila nabídnout řadu kompromisů, řekl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

"Stávka je samozřejmě legitimní forma protestu," konstatoval Kalousek. S tím souhlasila i předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS), která vnímá stávky jako normální jev v demokratické společnosti. "Každému se někdy něco nelíbí, proto se domáhá svého práva," dodala.Kalousek také upozornil, že odbory mají na stávku své právo a on jim v ní proto nehodlal nijak bránit."Teď jsem krátce zahlédl záběry z manifestace z Palackého náměstí. Zaujalo mě, že tam bylo čtyřikrát méně lidí než těch, kteří protestovali proti kmotrovské koalici v Praze. A to ti protestující proti kmotrovské koalici v Praze nestávkovali," podotkl ministr.Dodal, že úředníci z jeho ministerstva nestávkují. Přiznal však, že stávkuje asi deset procent úředníků z finančních úřadů.Za legitimní formu protestu považuje stávku i ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). "Bohužel však musím konstatovat, že odbory si zvolily právě formu protestu místo vyjednávání," uvedl. Drábek věří, že si státní zaměstnanci uvědomí, že pokud by vláda nedělala úsporná opatření nyní, musela by je dělat mnohem tvrději za tři či čtyři roky. "Věřím, že situace se změní a odbory se vrátí ke konstruktivnímu dialogu," dodal.Zdůraznil zároveň, že protesty nic nezmění na reformních krocích vlády: "Nicméně o těch nástrojích jsme připraveni diskutovat, mnohokrát jsme to deklarovali a je třeba, aby k tomu byla připravena také druhá strana.""Vláda v tuto chvíli sklízí plody své neschopnosti hledat řešení, které by bylo společensky únosné a které by bylo spravedlivější," uvedl ve středu úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a dodal: "My jsme si dnes vzali dvě hodiny pauzu na jednání poslaneckého klubu, abychom mohli stávku podpořit."Stávku také podpořila většina členů poslaneckého klubu KSČM. "Rozhodující je ta podpora, kterou stávce lidé vyjádřili, což já považuji za velké číslo," řekl Mediafaxu předseda klubu Pavel Kováčik.S argumenty některých politiků vládní koalice, že i soukromý sektor se musí vyrovnat s krizí a jeho zaměstnanci nestávkují, nesouhlasí. Upozornil, že pro zaměstnance v soukromém sektoru je složitější vyslovit svůj nesouhlas, jejich odpor je proto často latentní. "Nemyslím si, že by tam byl souhlas s tím, co dělá vláda," dodal."Stávka je velmi nešťastná v období krize, kdy nejsou peníze, protože přinese další ztráty státnímu rozpočtu. Půjde řádově o další miliardu nebo dvě," uvedl ministr vnitra Radek John (VV). To podle něj znamená, že se dluh zvýší a zmíněnou částku bude potřeba někde škrtnout. "Takže to není žádné řešení, naopak prohloubení krize," upřesnil.

Související

Marian Jurečka

Platy nestoupnou všem státním zaměstnancům stejně, naznačil Jurečka

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) má jasnou představu o navyšování platů státních zaměstnanců. Nechce jim přidat plošně, více chce odměnit ty, kteří aktuálně pobírají méně peněz. Řekl to v nedělním vydání pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News.

Více souvisejících

Odbory stávka

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Mikuláš Bek

Ministerstvo se chystá zrušit malé školy. Každá by měla mít ideálně 8000 žáků, prohlásil Bek

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) plánuje do konce října předložit vládě návrh na slučování malých škol jako součást novely školského zákona. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi uvedl, že návrh počítá s odloženou účinností minimálně o tři roky. Předseda školských odborů František Dobšík však upozornil, že ředitelé škol s tímto návrhem většinou nesouhlasí.

včera

včera

Evropská unie

Jak zachránit Evropskou unii? Italští politici mají recept, Macron se Scholzem se přou

Evropská unie čelí zásadním neshodám mezi Francií a Německem ohledně obchodních politik. Prezident Macron varuje před „smrtí EU“ a prosazuje protekcionismus, zatímco německý kancléř Scholz zdůrazňuje nutnost otevřenosti. Téma rozděluje i další státy, jako Maďarsko a Itálii. Dva přední italští politici se ve svých nových zprávách o stavu unijní ekonomiky kriticky opřeli do Bruselu a nutnosti zvýšit ekonomickou bezpečnost a konkurenceschopnost.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno 5. října 2024 23:28

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

5. října 2024 21:29

5. října 2024 20:10

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

5. října 2024 18:51

5. října 2024 18:02

5. října 2024 17:49

Rusko údajně obsadilo na Ukrajině další vesnici

V sobotu ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ruské síly převzaly kontrolu nad vesnicí Želanne Druhe v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy