Zeman v září zahájí další kolo návštěv krajů. O kampaň nejde, trvá na svém

Praha - V polovině září zahájí prezident Miloš Zeman další kolo návštěv krajů. Informoval o tom dnes mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Zeman jako první navštíví Moravskoslezský kraj, na říjen se pak připravuje cesta do Ústeckého kraje. Zda do konce tohoto volebního období prezident stihne navštívit všechny kraje, není jisté. Dosud byl v každém čtyřikrát.

Zeman jezdí na krajské návštěvy od svého zvolení. Každý z nich, s výjimkou Prahy, navštívil čtyřikrát. Návštěvy dosud končil na konci června na Vysočině. Jestli Zeman páté kolo dokončí do března, kdy mu končí prezidentský mandát, není jasné. Podle Ovčáčka se krajské návštěvy aktuálně plánují pro toto pololetí.

Zemanovy návštěvy krajů od jeho zvolení v roce 2013 do začátku letošního května stály téměř 17 milionů korun. Další výdaje mají s prezidentovými cestami města a obce, na jejichž bedrech je zajištění tribun a ozvučení pro setkání s veřejností. Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN) proto chce prosadit, aby se v budoucnu na financování návštěv podílela prezidentova kancelář. Zeman to odmítl.

Člen Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí Jan Outlý míní, že by Zeman měl cesty do krajů v době kampaně za své znovuzvolení zvážit zahrnutí nákladů na setkání s občany jako bezúplatné plnění do volebního limitu, který činí 50 milionů korun.

S tím ale Zeman nesouhlasí. Své návštěvy za předvolební kampaň nepovažuje. Prezident zdůraznil, že pokud by začal jezdit do krajů nyní, mohla by to být kampaň, ovšem on regiony navštěvuje od začátku výkonu mandátu. Navíc prý nikoho nevyzývá k tomu, aby ho v prezidentské volbě příští rok volili.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman kraje Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran Jan Outlý (politolog)

Aktuálně se děje

před 17 minutami

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

USA pomohou Ukrajině v roce 2025 znovu zaútočit a vytlačit Rusy z okupovaných území, oznámil Sullivan

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy