Co s Babišem a Faltýnkem? Ptali jsme se poslanců, jak budou hlasovat

ANKETA - Politici, které oslovily EuroZprávy, se shodují, že žádosti policie o vydání poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba ANO) by Poslanecká sněmovna měla vyhovět. Zároveň se také shodli na tom, že žádost musí ještě dostudovat, důležité bude pro jejich hlasování také stanovisko mandátového a imunitního výboru.

Mandátový a imunitní výbor se bude žádostí o vydání poslanců Babiše a Faltýnka zabývat zřejmě za týden v pátek, není tak ještě jasné, kdy bude Sněmovna o vydání poslanců hlasovat.

Předseda Starostů a nezávislých (STAN) Petr Gazdík si chce právě na závěry výboru počkat. "V tuto chvíli mám příliš málo informací k žádosti o vydání. Nicméně kauza Čapí hnízdo vyžaduje vyšetření a je v zájmu všech zúčastněných aby řádně vyšetřena byla. Rozhodnu se podle závěru Mandátového a imunitního výboru. Byli jsme vždy pro vydávání poslanců, pokud nešlo o zjevnou šikanu a bránění poslanci vykonávat mandát - což, myslím, není tento případ," nastiňuje pro EuroZprávy.cz Gazdík.

Možné vydání okomentoval i mimoparlamentní subjekt Realisté, v jeho řadách totiž figurují i dva bývalí poslanci za hnutí Úsvit.

“Poslanecká sněmovna nesmí suplovat práci orgánů činných v trestním řízení a soudu, který jediný musí rozhodnout o vinně a trestu. Jestliže naši poslanci Martin Lank a Jana Hnyková po seznámení s informacemi neshledají skutečně závažné pochybení na straně státního zastupitelství nebo policie, tak budou hlasovat pro vydání Andreje Babiše i Jaroslava Faltýnka," uvádí mentor Realistů Petr Robejšek. 

Bývalý poslanec Úsvitu Martin Lank k tomu dodává: “To, že Andrej Babiš s trestním stíháním zjevně počítal, dokazuje i nedávná změna etického kodexu ANO, podle kterého by trestně stíhaný politik měl rezignovat nejen na volené funkce, ale i členství v hnutí. Nové znění kodexu je očividně účelové a má udržet Andreje Babiše co nejdéle v politice," myslí si.

Hnutí ANO si svůj kodex změnilo letos v březnu. V původní verzi kodexu stálo, že pokud člen hnutí čelí trestnímu stíhání, musí z funkcí i z ANO odejít, nový kodex hovoří o rezignaci až v případě obžaloby z trestného činu, který souvisí s výkonem funkce. 

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) nechce své rozhodnutí, zda žádosti vyhoví, předjímat. "S žádostí se musíme nejprve seznámit. Spekulovat nebudu," uvedl na dotaz serveru EuroZprávy.cz.

"Já budu hlasovat pro," sdělil pro EuroZprávy.cz stručně předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

Podobně hovoří i jeho stranický kolega a ministr zemědělství Marian Jurečka. Zatím se neseznámil s důvody policie pro vydání. "Ale vždy když k tomu policie měla racionální zdůvodnění, tak jsem hlasoval pro," dodal pro EuroZprávy.cz. "Navíc pokud pan Babiš a Faltýnek nemají co skrývat, měli by sami chtít, ať je sněmovna vydá, zatím dle hysterické reakce pana Babiše to tak nevypadá," doplnil. 

"Samozřejmě se rozhodnu až po prostudování žádosti a po jednání MIV," sdělil pro EuroZprávy.cz místopředseda KSČM Jiří Dolejš. "Nejde ale o kauzu novou, meritum je už dlouho poměrně známo a to, že je nyní před volbami, by nemělo vést bez důkazů k zpochybňování nestrannosti policie. Osobně si myslím, že vyhýbání se vydání v trestné věci by neprospělo ani oběma zmíněným," dodal. 

Opoziční ODS by hlasování ve Sněmovně o vydání poslanců úplně vynechala. Oba aktéři by prý měli rezignovat sami od sebe. „Oba poslanci ANO by se měli k žádosti o vydání k trestnímu stíhání postavit čelem. Nechceme z toho dělat politickou záležitost. Naopak. Já osobně i ODS si přejeme, abychom tím nemuseli traumatizovat společnost. Jsme pro to, aby volební kampaň byla o programech. O tom, co uděláme reálně pro lidi. Vzhledem k tomu, jak málo času zbývá do voleb, jako nejlepší řešení proto oběma poslancům ANO doporučujeme, aby se sami vzdali mandátu. Aby nenechali kvůli svým osobním problémům jednat Poslaneckou sněmovnu. Abychom z toho zbytečně nedělali politiku,“ říká předseda ODS Petr Fiala.

To už ale jeden z aktérů, poslanec Jaroslav Faltýnek, odmítl. Rezignovat na svůj mandát nehodlá. "Volby jsou za dva měsíce, a nechť tedy veřejnost rozhodne, jak to po volbách bude," uvedl Faltýnek v České televizi. 

"Dokáže-li se u Čapího hnízda podvod, skončím, sliboval šéf ANO. Uvidíme, jak to celé dopadne a případně tento slib připomeneme. Určitě také stojí zato vzpomenout si, že prokáže-li se podvod, AB opakovaně lhal. Už jen to by v normální zemi znamenalo konec v politice," napsal na svůj facebook místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. 

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Jaroslav Faltýnek (hnutí ANO) Poslanecká sněmovna imunita anketa

Aktuálně se děje

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy