Senát chce dotaci na plat postižených zvýšit na 12 tisíc, novela se vrací poslancům

Praha - Poslanci se budou muset opět zabývat novelou zákona o zaměstnanosti. Senát totiž chce zvýšit státní příspěvek zaměstnavatelům na mzdy handicapovaných pracovníků na 12.000 korun měsíčně. Nyní činí 9500 korun měsíčně a Sněmovna schválila jeho navýšení jen na 10.500 korun.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) navýšení podpořila. Připomněla, že stejnou změnu doporučoval i sněmovní sociální výbor v návaznosti na chystanou valorizaci základní měsíční sazby minimální mzdy od příštího roku.

Navýšení příspěvku má předejít "nežádoucímu snížení zaměstnanosti osob se zdravotním postižením", uvedla místopředsedkyně Senátu Miluše Horská z klubu KDU-ČSL.

Proti dalšímu zvyšování příspěvku se ve Sněmovně postavil ministr financí Ivan Pilný (ANO). Varoval před dalším růstem zákonem určených výdajů, když návrh státního rozpočtu pro příští rok by měl udržet deficit 50 miliard korun.

Novela dále sníží limit pro poskytování takzvaného náhradního plnění, kdy mohou úřady a firmy místo zaměstnání povinného podílu postižených pracovníků odebrat zboží od firem s víc než polovinou zaměstnanců s handicapem. Limit má klesnout z 36násobku průměrné mzdy na 28násobek, tedy na 725.284 korun.

Související

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

Minimální mzda se má po roce 2024 valorizovat, rozhodla vláda. NBÚ povede Čuřín

Minimální mzda by se v blízké budoucnosti měla valorizovat pravidelně na základě výpočtu stanoveného zákonem, a nikoli ad hoc rozhodnutím vlády. Počítá s tím návrh novely zákoníku práce, který dnes odsouhlasil. Kabinet rozhodl také o navýšení příspěvku zaměstnavatelům na zaměstnávání osob se zdravotním postižením a jmenoval nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu.
CZK

NRZP vadí nevyplácení příspěvku na péči ze Slovenska

Češi a Slováci žijící v Česku, kteří pobírají slovenský důchod a neobejdou se kvůli svému stavu bez pomoci, nedostávají příspěvky na péči. Slovensko jim svou dávku neposílá, české úřady jim podporu nepřiznávají. Řada lidí má tak problém si potřebné opatrování zajistit. Na tiskové konferenci na to dnes upozornila Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP). Navrhuje, aby příspěvek začala poskytovat ČR. Problém se podle odhadů rady týká 400 až 500 osob ve vážném stavu. Vyjádření ministerstva práce ČTK zjišťuje.

Více souvisejících

zdravotně postižení zaměstnavatelé Senát ČR Michaela Marksová-Tominová Ivan Pilný Poslanecká sněmovna mzdy / platy

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy