Oficiálně startuje prezidentská kampaň, termín voleb vyšel ve Sbírce zákonů

Praha - Oficiálně začala kampaň pro prezidentské volby 2018. Rozhodnutí o tom, že si Češi příští hlavu státu budou vybírat 12. a 13. ledna, bylo dnes vydáno ve Sbírce zákonů.

Všichni adepti na funkci hlavy státu si podle zákona o prezidentských volbách nyní budou muset do pěti dnů založit transparentní účet pro financování volební kampaně. Zájemci o křeslo hlavy státu musí přihlášku podat ministerstvu vnitra do 7. listopadu.

O znovuzvolení usiluje Miloš Zeman. K jeho nejvážnějším soupeřům zatím patří bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš a textař Michal Horáček.

V kampani bude moci každý z kandidátů utratit nejvýše 40 milionů korun. Dalších deset milionů korun budou moci do kampaně investovat dva finalisté, kteří by postoupili z prvního kola, pokud v něm žádný z kandidátů nezíská nadpoloviční většinu.

Většina potenciálních kandidátů si již transparentní volební účet pořídila. Horáček a bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek (ODA) už jej podle svých slov úřadu nahlásili.

V případě zájemců, kteří se ještě pevně nerozhodli vstoupit do volebního klání, hodlá úřad podle jeho zástupce Jana Outlého sledovat, zda reálně vedou kampaň, a podle toho postupovat. Do tohoto okruhu patří například místopředseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS), který má podle svých slov dostatek hlasů pro senátorskou nominaci.

V hledáčku úřadu bude také Zeman, který ohlásil, že žádnou kampaň nepovede. Úřad ale již v minulosti oznámil, že za ni bude považovat i návštěvy krajů, kde se Zeman potkává s voliči.

Související

Česká televize

Debaty kandidátů na prezidenta před prvním kolem: Kdy a kde poběží?

V opravdu horké fázi se již nachází kampaň před prezidentskými volbami, v nichž si občané vyberou nástupce současné hlavy státu Miloše Zemana. Oficiálně už začala i série mediálních debat devítky kandidátů, z nichž někteří však již avizují svou neúčast v řadě diskuzí.
Miloš Zeman

Při prezidentské kampani Miloše Zemana byl třikrát porušen zákon

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí našel tři porušení zákona v prezidentské kampani Miloše Zemana před volbami v roce 2018. Zeman tehdy prezidentskou funkci obhajoval. Předvolební kampaní byly podle úřadu i tehdejší prezidentovy výjezdy do krajů, řekl ČTK vedoucí kontrolní skupiny Tomáš Hudeček. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček považuje rozhodnutí úřadu za bizarní, nemístně politické, ne za odborné.

Více souvisejících

prezidentské volby 2018 prezident čr Miloš Zeman Michal Horáček Jiří Drahoš prezidentská kampaň Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Chorvaté si proti Španělům ani neškrtli. Všechny branky padly do přestávky

Jasný průběh měl první duel skupiny B, který proti sobě svedl dva giganty, Španěly a Chorvaty. Parta kolem Luky Modriče bude chtít na vstup do turnaje rychle zapomenout, neboť se proti jednomu z největších favoritů Eura na nic nezmohla. Do poločasu prohrávala 0:3, a když už měla šanci vstřelit branku z penalty, nejprve Petkoviče vychytal gólman Simón, aby se pak při dorážce sami připravili o gól předčasným vběhnutím do šestnáctky. Navzdory jasnému průběhu mají i tak Španělé nejspíše problém. Minimálně Morata totiž musel předčasně ze hřiště kvůli zranění.

před 3 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie

Euro 2024: Maďarům gól Vargy k bodům nestačil. Švýcaři si vybudovali dostatečný náskok už v první půli

Podobně jako v úvodním duelu evropského šampionátu Německa se Skotskem, i v druhém zápase skupiny A mezi Maďarskem a Švýcarskem nemuseli fotbaloví fanoušci čekat na první gól dlouho. Postarali se o něj Švýcaři, konkrétně zásluhou Duaha. A v prvním poločase nezůstalo jen u něj, ještě do poločasu zvýšil na 2:0 Aebischer. Právě díky skvěle odehranému prvnímu poločasu nakonec Švýcaři dokráčeli k výhře, přestože po přestávce snižoval Varga. V závěru totiž na konečných 3:1 zvýšil Embolo.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Volodymyr Zelenskyj, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Zelenskyj chce od summitu návrh míru, který se představí Moskvě

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu na probíhajícím mírovém summitu ve Švýcarsku řekl, že Rusku předloží návrh na ukončení války, na němž se shodne mezinárodní společenství. Neprozradil však, zdali by sám jednal s ruským protějškem Vladimirem Putinem.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dnes má bleskosvod na domě každý. Prokop Diviš ho vynalezl před 270 lety

Přesně před 270 lety, dne 15. června 1754, přišel český vynálezce Prokop Diviš s přelomovým zařízením, které je dnes součástí každého domu. Tehdy sestrojil první bleskosvod.

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy