Kdokoliv jiný by musel chodit kanálama, říká o Babišovi exministr Vondra

Praha - Andrej Babiš byl vydán Poslaneckou sněmovnou a policii se tím otevřel prostor pro další vyšetřování. Jedním z možných závěrů celé kauzy je i to, že by mohl Babiš v politice úplně skončit. Server EuroZprávy.cz proto oslovil bývalé vysoké politiky, kteří z toho či onoho důvodu složili funkci, aby současnou situaci glosovali z jejich pohledu. Co si o kauze myslí například David Rath, Alexandr Vondra nebo Cyril Svoboda.

Kdysi patřili mezi absolutní špičky české politické scény, dnes už si od politiky užívají klid. Někteří odešli dobrovolně, jiní tak trošku z donucení. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nyní čelí vyšetřování a kauze, která může dopadnout různě. Jedním z možných konců je i jeho konec v politice. Nakonec, on sám přiznal, že "před politikou" byl jeho život jednodušší.

Paralela s Rathem? Jiná strana, jiná podpora

Bývalý ministr zdravotnictví David Rath věří, že největším rozdílem mezi jeho kauzou a případem Andreje Babiše je stranické zázemí. „Andrej Babiš si prochází podobnou procedurou, kterou jsem prošel já. Není to nic příjemného. Na rozdíl ode mě má však tu výhodu, že vlastní politickou stranu. Já jsem byl tehdy v roli prašivého psa uvnitř ČSSD. Řada bývalých kolegů a přátel se odvrátila. Politická strana pana Babiše se kolem něj semkla,“ uvedl Rath pro EuroZprávy.cz

David Rath dále upozornil, že členům hnutí ANO vadí možná kriminální činnost všech ostatních, kdežto ta vlastní je v pořádku. Velká moc kolem Babiše podle Ratha také budí obavy či vypočítavost a komplikuje práci příslušným orgánům.

Jako příklad uvedl státní zástupkyni Bradáčovou. „Je to vidět na obojakém vyjádření paní Bradáčové. Když to byla moje kauza, nedávné úplatky ve fotbale nebo mnoho dalších - tehdy byla vždy velmi sdílná vůči médiím. Její vyjadřování přebilo všechny mluvčí. Nyní je obojaká. Nechává si obrovský manévrovací prostor. Pak může říci, že Babiš je zločinec. Stejně tak může tvrdit - Babiš je nevinen,“ je přesvědčený Rath.

To, co se nyní na politické scéně děje, je podle Ratha ukázka strachu. „Andrej Babiš má strach z vydání a jeho strana také. Proto se kolem něj shlukli a dělají kolem něj vlny. Z mého pohledu je to chování trochu zbabělé,“ uzavřel Rath.

Paroubek stručně, Svoboda je pro rozhodnutí soudu

Někdejší předseda vlády a šéf ČSSD se širokému srovnání vyhnul a pro EuroZprávy.cz stručně uvedl: „Pokud bude Andrej Babiš v kauze Čapí hnízdo obviněn, měl by odejít z politiky.“

Cyril Svoboda, který byl dlouho předsedou KDÚ-ČSL a seděl i v ministerském křesle, si myslí, že ctění presumpce neviny patří pouze do trestního řízení. „Každý, proti němuž je vedeno trestní řízení, je pouze "považován" za nevinného, pokud pravomocným odsuzujícím rozsudkem soudu nebyla jeho vina vyslovena. Jde jen o "presumpci". Ta nemá s vinou nic společného. To znamená, že řízení musí proběhnout, aby se otázka viny rozhodla rozsudkem soudu,“ uvedl pro náš server Svoboda. 

Svoboda argumentuje, že pokud by tomu bylo jinak, nemá to smysl. Proto měl Andrej Babiš se svým vydáním souhlasit. „Vycházím z jeho tvrzení, že se ničeho nedopustil, nemusí se tedy v takovém případě ničeho obávat. Jen soud může spor rozhodnout. Jinak budou žít různé verze a interpretce, a to je špatně,“ dokončil Svoboda.

Vondra veřejnost nechápe

Exministr obrany a zahraničí zvolený za ODS Alexandr Vondra tvrdí, že Babiš se v politice vůbec objevit neměl. „Andrej Babiš do politiky neměl vůbec lézt. Od první minuty byl v obrovském konfliktu zájmu,“ uvedl pro EuroZprávy.cz.

To, co nyní nastalo, se podle něj dříve či později stát muselo. „Nynější situace je jen logickým vyústěním dlouhodobého problému. Jen nechápu, proč mu to veřejnost ještě baští. Kdyby si kdokoli jiný postavil soukromý zámek za veřejné peníze, musel by chodit kanálama,“ dodal někdejší vysoký politik.

Mediální hra?

Jaromír Drábek byl ministrem ve vládě Petra Nečase. Současné dění ve Sněmovně považuje za zbytečné. „Považuji to za obyčejnou mediální hru bez faktického dopadu, protože vydání platí jen na 6 týdnů, po kterých novým zvolením pánové Babiš a Faltýnek s pravděpodobností hraničící s jistotou znovu získají poslanecký mandát a tím i poslaneckou imunitu,“ řekl pro náš server Drábek

Dále připomněl, že podle etického kodexu ANO z roku 2013 měl Andrej Babiš okamžitě odejít z veřejného života. Drábek je si však jistý, že to Babiš neudělá. „Jen to potvrzuje nulový morální kredit pana Babiše a jeho hnutí,“ je přesvědčený někdejší ministr.

Babiše chce policie stíhat pro podezření z dotačního podvodu a pro poškození finančních zájmů Evropské unie. Pro Babišovo vydání hlasovalo 123 ze 134 přítomných poslanců, proti byli čtyři. Místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek je podezřelý z dotačního podvodu. Jeho vydání podpořilo 120 ze 133 přihlášených poslanců, proti jich bylo pět.

Oba poslanci ale tvrdí, že se žádného trestného činu nedopustili. Stejně jako další poslanci za ANO říkají, že jde o politickou kauzu a o pokus o ovlivnění voleb za pomoci policejních orgánů. Zástupci ostatních stran s tím nesouhlasili. Případ podle nich musí být vyšetřen standardně.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš politika David Rath Cyril Svoboda Jiří Paroubek Alexandr Vondra Jaroslav Faltýnek (hnutí ANO) Čapí hnízdo Jaromír Drábek

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

před 4 hodinami

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

před 6 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 9 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

před 14 hodinami

před 16 hodinami

před 22 hodinami

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy