Přehled: Která strana nerada NATO? A kdo chce navýšit peníze na obranu? Najděte si svého favorita

Praha - Česko je nedílnou součástí Severoatlantické aliance NATO, přesto se najdou lidé a politické subjekty, které členství v tomto obranném paktu kritizují. Jak se jednotlivé politické strany staví k navyšování obranného rozpočtu a plnění závazku členství v NATO? EuroZprávy.cz vám přinášejí přehled stran a jejich postoje k dané problematice.

V letošních volbách do Poslanecké sněmovny sice kandidují kandidáti za celkem 31 subjektů, EuroZprávy.cz vybraly ty největší politické strany a zjistily, jak se ve svých volebních programech staví k obrannému paktu NATO a navýšení rozpočtu na obranu. 

Aktivnější účast v rámci NATO a navýšení rozpočtu na obranu na 2 procenta HDP co nejdřív:

TOP 09

Výrazně pro intenzívnější spolupráci v rámci NATO je TOP 09 Miroslava Kalouska. Strana by chtěla splnit závazek rozpočtu na obranu ve výši 2 procenta HDP v období 2018 až 2021. K tomuto cíli by mělo navíc napomoci zřízení "Národního úřadu vyzbrojování". Strana volá po aktivní účasti na vojenských a civilních misích realizovaných našimi spojenci. Společně s Evropskou unií vnímá NATO jako jeden z uhelných kamenů naší obrany.

ODS

ODS by také ráda viděla navýšení rozpočtu na obranu na 2 procenta HDP. Chtěla by to stihnout do šesti let. I ODS by sáhla po obnovení Národního úřadu vyzbrojování. "Občanská demokratická strana je tradičně prozápadní a transatlantická, za klíčové považujeme členství v NATO i EU," píše se v programu. 

KDU-ČSL

Lidovci počítají s výrazným zapojením naší armády do jednotlivých složek a akcí NATO. Kromě Sil rychlé reakce by tak Češi měli vypomoci v silách Velmi vysoké pohotovosti. Armáda by se též měla zapojit do budování robustních následných sil použitelných pro operace kolektivní obrany NATO. Strana Pavla Bělobrádka by chtěla docílit 2 procent HDP na obranu do roku 2024.

Starostové a nezávislí 

Hnutí STAN by v daleké budoucnosti rádo vidělo, že Česko má jednu z vedoucích armád NATO. "Politická reprezentace napříč spektrem se musí nadstranicky shodnout na nutnosti navyšovat výdaje na obranu. Do roku 2021 by měla ČR dospět k výdajům 2 % HDP, jak se zavázala spojencům při vstupu do NATO," míní Starostové. 

hnutí ANO

Volební program hnutí "Teď nebo nikdy" se otázce vnější a vnitřní obrany věnuje poměrně obsáhle. "Nadále budou pro nás významné mise NATO, EU i OSN. Aktivní pomocí v krizových oblastech (Mali, Irák, Sinaj) lze migraci snížit nebo i zastavit. Mise přispívají také k profesnímu růstu armády. Jde i o názorný důkaz, že máme kvalitní vojáky," píše hnutí ANO. Obranný rozpočet by navýšilo na 2 procenta HDP do roku 2024.  

Obranný rozpočet je třeba navýšit, jenom na NATO se ale nemůžeme spoléhat: 

Realisté

Realisté Petra Robejška si jsou vědomi nutnosti existence NATO a naší účasti v ní. Zároveň ale dodávají, že bychom se neměli spoléhat jen na NATO, ale měli bychom především modernizovat svou vlastní armádu. Realisté považují za správné navýšení peněz na obranu na 2 procenta HDP, neříkají ale, kdy by toho mělo být dosaženo.

NATO je důležité, navýšení rozpočtu na obranu buď omezeně, nebo vůbec:

ČSSD

"Díky našim spojencům v NATO zajišťujeme bezpečnost naší země a mír v Evropě. Považujeme za správné posilování evropských vojenských kapacit a tím postupné zvyšování akceschopnosti NATO," píší sociální demokraté. Zároveň je pro ně přijatelná i myšlenka samostatné evropské armády. Co se týče navýšení obranného rozpočtu, ČSSD by navýšila množství financí jen na 1,4 procenta HDP.

Česká pirátská strana

Členství v NATO strana nezpochybňuje, zároveň by ale ráda zavedla věcnou diskuzi o fungování Aliance a o jejich vojenských operacích. Zároveň by Piráti chtěli "sjednotit a posílit podíl a vliv evropských zemí uvnitř NATO". Akce organizace, které probíhají mimo území NATO, by měl podle Pirátů podpořit mandát OSN, zároveň by aliance měla tyto akce důkladně zvážit. O tom, zda by strana navýšila rozpočet na obranu, mlčí.

Z NATO bychom se měli vyvázat, navyšovat rozpočet nemusíme:

KSČM

Zcela proti NATO se staví komunisté. Alianci vnímají jako riziko a jako relikt studené války. "Prokázalo se, že NATO neplní úkoly, která má, například tím, že není schopné chránit vnější schengenskou hranici. Požadavek na zrušení NATO nebo alespoň na vystoupení z něj měla strana už ve svém volebním programu pro minulé sněmovní volby," píše se v programu. Strana vidí přínos spíše v budování celoevropského bezpečnostního systému. Strana o navýšení prostředků na obranu nemluví.

SPD

SPD Tomio Okamury stejně jako KSČM chtějí dát možnost lidem, aby o členství v NATO rozhodli v referendu. Šéf SPD Okamura už se v minulosti vyjádřil v smyslu, že by se Česko mělo stát neutrální zemí po vzoru Rakouska nebo Švýcarska. 

O NATO a navýšení rozpočtu nemluví:

Strana zelených

Strana zelených se otázce působení Česka v NATO téměř vyhnula. "Zároveň si uvědomujeme, že bezpečnost ČR je úzce spjata se systémem kolektivní obrany Severoatlantické aliance," to je jediná pasáž, kterou se z programu o NATO dozvíte. Strana preferuje spíše lepší koordinaci v rámci Společné zahraniční a bezpečnostní politiky EU. O navýšení prostředků na obranu nemají Zelení v programu ani čárku. 

ODA

Strana na rozdíl od své předchůdkyně roli NATO nezmiňuje, stejně tak nezmiňuje ani možné navýšení obranného rozpočtu.

Související

Poslanecká sněmovna

ANO by bez d´Hondtovy metody mělo v roce 2017 o 15 křesel méně

Kdyby d'Hondtova metoda, kterou zrušil Ústavní soud, nebyla použita ve sněmovních volbách v roce 2017, přišlo by vládní hnutí ANO o 15 mandátů. Místo nynějších 78 křesel by jich v dolní komoře mělo 63. Současná koalice ANO a ČSSD s podporou komunistů by pak neměla většinu. Disponovala by 96 hlasy, nyní jich má 108. Vyplývá to z přepočtu, který dnes zveřejnila Česká televize (ČT).
ODS, ilustrační foto

ODS hrozí pokuta za předvolební kampaň v roce 2017

Občanským demokratům hrozí za chyby ve vyúčtování kampaně před sněmovními volbami v roce 2017 až půlmilionová pokuta. Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí našel celkem 12 nedostatků, zároveň ale uvedl, že nešlo o černé financování.

Více souvisejících

volby 2017 obrana NATO KSČM program ODS top 09 ODA

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 33 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

Kreml tvrdí, že obsadil další obec. Kyjev mlčí, ruské armádě se ale postup upřít nedá

Ruská armáda tvrdí, že její jednotky převzaly plnou kontrolu nad obcí Novomychajlivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Podle ruského ministerstva obrany si tak ruské jednotky zlepšily taktickou situaci podél frontové linie. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy