Úřad pro dohled nad stranami dal první pokutu, na letáku byly chyby. ODA se brání žalobou

Brno - Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí udělil první pokutu. Politický subjekt, který kandiduje v podzimních sněmovních volbách, má zaplatit 19.000 korun kvůli letáku. Hříšníkem je Občanská demokratická aliance (ODA).

Kdo pokutu dostal, samotný úřad zveřejnil. Úřad nechce podrobnější informace zveřejňovat do doby, než budou vyhlášeny konečné výsledky voleb.

"S ohledem na skutečnost, že je správní řízení neveřejné a rozhodnutí může být napadeno správní žalobou a že není ambicí úřadu zasahovat do volební kampaně nad rámec zákonných povinností, zejména pak volební kampaň ovlivňovat, nebude úřad do vyhlášení konečného výsledku voleb zveřejňovat podrobnější informace," uvedl předseda úřadu Vojtěch Weis. Mluvčí ODA Miloš Němeček ČTK potvrdil, že strana skutečně pokutu dostala. Volby se budou konat 20. a 21. října.

Leták se objevil jako inzerce v příloze dvou týdeníků a v celostátním deníku. Kandidující subjekt však nezajistil na letáku informace o zadavateli a zpracovateli. Byl přitom označený názvem i zkratkou obviněného subjektu. "Současně se jednalo o volební kampaň ve vlastní prospěch. Domníváme se, že výše pokuty dostatečně zohledňuje nižší společenskou škodlivost přestupku v kontextu možného rozsahu pokuty od 10.000 do 100.000 korun a současně plní i preventivní funkci správního trestu," uvedl Weis

ODA musí zaplatit pokutu 19.000 korun a uhradit náklady řízení 1000 korun. Proti rozhodnutí úřadu nelze podat rozklad ani jej přezkoumat v přezkumném řízení. Lze jen podat správní žalobu ke Krajskému soudu v Brně. Podání žaloby však nemá odkladný účinek.

"Vzhledem k tomu, že se s rozhodnutím úřadu neztotožňujeme, rozhodla se ODA bránit proti rozhodnutí úřadu podáním správní žaloby. K tomu nás vede i skutečnost, že se nelze proti tomuto rozhodnutí odvolat, ani jej přezkoumat ve správním řízení," uvedl mluvčí ODA.

Související

Volební štáb hnutí ANO

Nejvyšší pokuty za porušení volebních pravidel dostaly ANO a KSČM

Nejvyšší pokutu za porušení pravidel během loňských senátních voleb dostalo hnutí ANO a komunisté. Obě strany musely shodně zaplatit 35.000 korun, informuje server iROZHLAS.cz. Komunisté nezveřejnili všechny informace o dárcích a bezúplatném plnění, hnutí ANO zase správně neoznačilo předvolební inzerát.

Více souvisejících

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran volby 2017 pokuty ODA

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy