Byl útok na Petra Macha jen nahraný? Lidé spekulují o pravosti videa, Svobodní uvádí vše na pravou míru

Praha – Server EuroZprávy.cz dostal e-mail s videem, které ukazuje napadení kontaktního stánku strany Svobodných. Útočník napadl předsedu strany Petra Macha, u incidentu byla přítomna i další žena, která u stánku stála.

„Máme video, které ukazuje alespoň část dnešního nechutného útoku na Svobodné. Rozkopnutí a fyzickému střetu ještě předcházelo ostré slovní napadání útočníka, to se bohužel zaznamenat nepodařilo", píše redakci autor záznamu. „Podívejte se, jak může být kontaktní kampaň v ulicích náročná. Zároveň vás chceme uklidnit, Petr Mach i naše dobrovolnice jsou naštěstí v pořádku," dodává.

Stejné video se objevilo i na sociálních sítích a na Youtube. „14.10. v Praze na Letné začal neznámý magor slovně napadat kontaktní tým Svobodných. V záznamu je pak vidět, jak rozkopává stánek a střetá se s Petrem Machem,“ píše se pod videem na YouTube.

Útok na twitteru potvrdil sám Mach, který napsal: „Část dnešního napadení našeho týmu v Praze se podařilo zaznamenat. Buďte na sebe opatrní před takovými lidmi!“ Mach přitom na videu útočníka odstrčil a muž se poté dal na útěk. Ještě předtím je slyšet, jak údajný agresor říká: „Ty šmejde jeden zas..."

Mluvčí Petra Macha Kateřina Kašparová pro server EuroZprávy.cz uvedla, že u incidentu nebyla. „Ale co vím od kolegů z místa, tak se to seběhlo dost rychle. Objevil se tam člověk, co vulgárně nadával slečně na stánku s letáky, pak začal do stolku kopat a pokoušel se napadnout i přímo ji. Toho si všiml Petr Mach, který byl opodál a šel jí prostě na pomoc. Chlápka odstrčil a než zjistil, jestli je hosteska v pořádku, což naštěstí byla, tak ten člověk odešel.“ popsala situaci. „My jsme hlavně rádi, že se nikomu nic nestalo!“ řekla našemu serveru.

Mach poté ihned tu kampaň na Letné ukončil. „Po tom zážitku asi nikdo z přítomných neměl náladu v ní pokračovat, a vůbec se jim nedivím. Mně bylo úplně zle, když jsem se o tom odpoledne dozvěděla a docela mě to na nějaký čas paralyzovalo - že prostě někdo jen tak jde a napadne cizí lidi, natož chlap mladou holku!!!“ přiznala Kašparová, která byla ze situace v šoku.

Mach za svůj zásah sklidil na sociálních sítích pochvalné komentáře. Zároveň se ale objevily spekulace o tom, jestli vše není jen nahrané a jestli nejde jen o snahu zviditelnit se. „Opravdu to vypadá že je to nahrané, místo toho aby sledovali agresora kde se nachází, tak se všichni dívají do notýsku . tímhle jste si moc nepomohli ...“ napsal jeden z uživatelů pod video na YouTube. „No, celé mě to připadá takové trochu nahrané, ale pokud ne, tak bravo pane Machu. Takhle se na blbce musí, ničemu jinému nerozumí,“ napsal další uživatel přímo pod Machovým komentářem na twitteru.

„Promiňte, ale to je jak z béčkoveho filmu.Ruka na obranu nahoře dřív než útočník vůbec pohne ramenem a komediální vystoupení pána po rádoby úderu.Jestli na takové lži chytáte voliče, tak nevím co by přišlo po volbách,“ uvedl v diskuzi na faceboku Svobodných uživatel Jiří Čermák.

„Líbí se mi, jak je to tady samý expert na násilí a kde kdo tvrdí "je to nahraný".. to jako vážně? Lidi, proberte se! Kdo někdy řešil situaci s agresivním člověkem ví, že násilí většinou něco předchází! Mít ruce nahoře a být připraven na "big right hand" je základ. Většina lidí bude bouchat ze "silové" ruky (u většiny populace pravá) a tímto způsobem. Nastoupit s krytem levou je přirozená reakce každého pohotového člověka. Za mě palec nahoru pro Petra Macha!“ oponoval mu diskutující Jiří Vančura.

Tyto dohady ale Svobodní odmítají. „To už je takový zdejší úsměvný kolorit, že někdo pochybuje úplně o všem a nevěří nikomu a ničemu a za vším vidí spiknutí a konspirace,“ dodala pro EuroZprávy.cz Kašparová.

Související

Více souvisejících

Petr Mach strana svobodných občanů

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Letní počasí bude pořádně žhavé. Mohou padat teplotní rekordy, naznačují modely

Česko v druhé polovině dubna zaskočil návrat zimního počasí, kdy teploty klesaly pod nulu a na horách spadly desítky centimetrů sněhu. V dlouhodobých meteorologických modelech se ale nic nemění. Letošní léto má podle nich být pořádně žhavé.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy