Kubišová, Rottrová, Vondráčková či Váňa. Koho budou volit české celebrity?

Praha - Umělci a známé osobnosti upozorňují občany, jak důležité je odevzdat v blížících se volbách svůj hlas. Celá řada celebrit také veřejně deklaruje podporu celým stranám nebo jednotlivým politikům. Víte třeba koho bude volit Marta Kubišová Věra Pospíšilové nebo Josef Váňa?

V těchto rozhodujících parlamentních volbách je důležité podpořit všechny politické síly, které stojí na straně Evropy a neuhnou,“ vzkazuje Čechům slovenská politička a herečka Magda Vašáryová, která podpořila TOP 09.

Přidala se tak k českým herečkám Báře Štěpánové nebo Tereze Brodské. Obě dvě také vystoupily a nahrály videa na podporu TOP 09. „Jsem člověk poměrně konzervativní. Jsem člověk, který si váží svobody a demokracie, kterou jsme získali po roce 1989. A právě proto je mi blízký program TOP 09, která prosazuje svoje hodnoty a názory dlouhodobě, a stejné hodnoty a názory uznávám i já,“ vysvětluje na videu Brodská.

„Já jsem si uvědomila, že když se teď s Karlem občas někde potkám, a vlastně se říká: už přijde, už přijde. Tak se najednou, když se Karel objeví, tak lidi, neříkám, že všichni, vstanou. Prostě ten Karel má něco, co se nedá naučit, má přirozenou autoritu, kterou nemá z titulu své funkce, ale má ji z titulu své silné osobnosti. On prostě ve mně budí respekt a úctu,“ uvedla na účet českého předsedy TOP 09 Štěpánová.

Zpěvačka Marta Kubišová pak otevřeně podpořila současného lidoveckého ministra kultury Daniela Hermana. „Mladým říkám, ať se nenechají médii úplně zbláznit. Každý má přece vlastní úsudek,“ říká na videu, které zveřejnil na sociálních sítích právě Herman.

Už dříve na podobných videích Hermana podpořili například režisér Václav Marhoul, herec Jan Potměšil, houslista Jiří Pavlica, operní pěvkyně Dagmar Pecková nebo filosof Jan Sokol.

Celou řadu příznivců mezi známými osobnostmi má také třeba hnutí ANO. Podle seznamu podporovatelů na webu strany se nachází například žokej Josef Váňa, zpěvák a herec Jakub Prachař, diskařka a olympionička Věra Pospíšilová, zpěvačka Marie Rottrová, atletka Šárka Kašpárková, nebo herečka Veronika Žilková.

Koho bude volit Helena Vondráčková? Zpěvačka to sice veřejně neřekla, její manžel Martin Michal však nedávno po kauze kvůli zrušenému koncertu uvedl, že to zcela jistě nebude TOP 09. „Je třeba odsoudit stav, že za peníze si lhář může koupit spravedlnost a politickou prostituci pánů Kalouska a Feriho, které paní Vondráčková skutečně z etických důvodů volit nebude,“ uvedl na sociálních sítích Michal.

Související

Poslanecká sněmovna

ANO by bez d´Hondtovy metody mělo v roce 2017 o 15 křesel méně

Kdyby d'Hondtova metoda, kterou zrušil Ústavní soud, nebyla použita ve sněmovních volbách v roce 2017, přišlo by vládní hnutí ANO o 15 mandátů. Místo nynějších 78 křesel by jich v dolní komoře mělo 63. Současná koalice ANO a ČSSD s podporou komunistů by pak neměla většinu. Disponovala by 96 hlasy, nyní jich má 108. Vyplývá to z přepočtu, který dnes zveřejnila Česká televize (ČT).
ODS, ilustrační foto

ODS hrozí pokuta za předvolební kampaň v roce 2017

Občanským demokratům hrozí za chyby ve vyúčtování kampaně před sněmovními volbami v roce 2017 až půlmilionová pokuta. Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí našel celkem 12 nedostatků, zároveň ale uvedl, že nešlo o černé financování.

Více souvisejících

volby 2017 politické strany Daniel Herman Magda Vášáryová Marta Kubišová Josef Váňa Helena Vondráčková KDU - ČSL Hnutí ANO top 09

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

Írán popřel zprávy o útoku Izraele. Za výbuchy stály drony z vnitrozemí

Íránská média v pátek popřela tvrzení o napadení země ze zahraničí. Reagují tak na zprávy amerických médií o izraelském nočním útoku na Írán. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy