Kdo bude novým předsedou Zelených? Rýsují se noví kandidáti

Brno - Strana zelených bude řešit, kdo se stane předsedou strany po odchodu Matěje Stropnického v důsledku neúspěchu voleb. Volební sjezd bude v lednu.

Bývalá předsedkyně Strany zelených a starostka městské části Brno-Nový Lískovec Jana Drápalová by si přála, aby se o kandidaturu ucházel místopředseda a jihomoravský lídr Michal Berg.

Podle ní je úspěšným podnikatelem a stranu by sjednocoval. Berg ČTK řekl, že cítí zodpovědnost za letošní výsledek voleb, protože se podílel na kampani. Kandidaturu nevyloučil, ale nepovažuje ji ani za pravděpodobnou.

Drápalová uvedla, že zatím není žádné stanovisko jihomoravských Zelených a nesešlo se ani předsednictvo, ve kterém ani není členkou. "Sama za sebe mohou říct, že se neplánuji ucházet o funkci předsedkyně," uvedla Drápalová.

Berg má schopnosti k tomu, aby překonal příkopy a umožnil všem lidem různých názorových proudů ve straně, aby se cítili dobře. "Ukázal schopnosti řídit a organizovat věci a přesvědčovat lidi. Navíc jsme strana názorově pestrá, ale on by lidi spojoval, a to my potřebujeme," uvedla Drápalová.

Související

Michal Berg, spolupředseda Zelených Rozhovor

Nastal čas pro nepopulistickou opozici. Češi se rádi rozhodují ekologicky, říká spolupředseda Zelených

Zatímco v sousedním Německu jsou Zelení ve vládě, na české politické scéně se jim prozatím příliš nedaří. Komunální volby by to ale mohly změnit. „Situace nyní ukazuje, jak klíčová jsou i pro naši bezpečnost ekologická řešení v podobě čisté energie,“ konstatuje spolupředseda Zelených Michal Berg. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz také varuje před tristní situací, co se týče péče o českou krajinu. Došlo i na téma zdražování či závislosti ČR na ruském plynu.

Více souvisejících

Strana zelených Michal Berg

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

včera

Turecko podpořilo Rutteho do pozice šéfa NATO. Chybí mu podpora tří zemí

Turecko potvrdilo, že podpoří do čela Severoatlantické aliance dosluhujícího nizozemského premiéra Marka Rutteho. Podle agentury Reuters to oznámil vysoce postavený turecký činitel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy