Rýsuje se koalice SPD a ANO? Okamura může být místopředsedou Sněmovny

Praha - Tomio Okamura dnes dorazil na na jednání se zástupci hnutí ANO, které o víkendu ve sněmovních volbách drtivě zvítězilo. Lídr hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) se může stát místopředsedou Sněmovny, jak požaduje.

Okamura zopakoval, že vzhledem k výsledkům voleb SPD respektuje právo hnutí ANO na předsedu Sněmovny. "Principiálně chceme ctít systém poměrného zastoupení, z tohoto pohledu volební výsledek SPD odpovídá tomu, aby měli člověka ve vedení Sněmovny," řekl šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Jaký to bude kandidát, to už je na zodpovědnosti SPD, dodal Vondráček. "Nebudeme zasahovat do vnitřního jednání, takže bude-li jejich kandidátem pak Okamura, tak to bude pan Okamura," konstatoval.

Dnešní rozhovory ANO a SPD se podle Faltýnka týkala složení orgánů Sněmovny a programových průniků. "Před volbami jsme dali jasné stanovisko, že s SPD a KSČM do vlády nepůjdeme, na tom trváme. O vládě nebo podpoře vlády jsme se vůbec nebavili," řekl Faltýnek. Prioritou podle Radka Vondráčka, kandidáta na šéfa Sněmovny, je, aby ustavující schůze měla hladký průběh, rozhovory o vládě by v tomto smyslu předbíhaly aktuálnímu dění a problémům.

SPD je prvním subjektem, se kterým ANO zahájilo druhé kolo povolebních jednání. Mluvit dnes chce o programových prioritách, SPD hovoří o reformě systému sociálních dávek či o zrušení Senátu. Hnutí ANO zatím koaliční spolupráci s SPD vylučuje. Okamura řekl, že by ale byl rád ve vládě, protože by to usnadnilo prosazení programu. 

"O koalici jsme se dnes nebavili, pro nás není v tuto chvíli ani téma podpora menšinové vlády," uvedl dnes Okamura. Za posun označil debatu o prosazení zákona o referendu. "Bylo nám řečeno, že určitě, chtějí zákon podpořit. Je potřeba se bavit o parametrech, bylo nám řečeno i Andrejem Babišem, že jejich představa kvóta pro vyvolání je vyšší. Představuje si je vyšší než 250.000 lidí, což je víc, než byl vládní návrh, s tím nesouhlasíme," uvedl. Důležitý je podle něj souhlas s přípravou normy. Připomenul, že slib dostal i od KSČM, takže k prosazení zákona zbývá SPD získat pět poslanců.

Později Okamura řekl, že s ANO nenachází shodu na tom, aby se podle zákona mohlo uskutečnit i všelidové hlasování o vystoupení Česka z Evropské unie. "O tom hovořil (předseda ANO) Andrej Babiš, že se mu to nelíbí," uvedl šéf SPD. Hnutí ANO podle něho pokládá možnost takového referenda za zásadní problém, což ho prý překvapuje. Rozdílný názor mají obě hnutí podle Okamury také na návrh SPD na zrušení Senátu jako zbytečné instituce. ANO podle něho nepovažuje záměr za aktuální. "My ho za aktuální považujeme," řekl Okamura.

ANO je podle něj ochotno pracovat i na omezení udělování azylu muslimům. "Třetí bod, zákaz propagace džihádu a práva šaría, tam se zamysleli. Máme z toho dojem, že bychom to mohli legislativně posunout," uvedl. Dalšími tématy, která SPD a ANO podle Okamury spojují, je zásadní změna systému exekucí a pomoc lidem v dluhové pasti. Značnou podporu viděl Okamura ze strany ANO v tématu přesunu státní podpory k pracujícím rodinám od těch, kteří se dlouhodobě vyhýbají práci.

S prezidentským kandidátem Okamura počká do konce lhůty pro podání kandidatury, která je 7. listopadu. Podporu dá SPD jen tomu, kdo bude naplňovat její program. Pokud nikdo takový nebude, zváží vlastního kandidáta. Okamura přitom nechtěl potvrdit ani vyloučit, že by kandidátem mohl být on sám. Faltýnek řekl, že osobně podpoří v prezidentské volbě současnou hlavu státu Miloše Zemana.

Související

Tomio Okamura

Okamura zůstavá nadále předsedou opozičního hnutí SPD

Tomio Okamura zůstane nadále předsedou opozičního hnutí SPD poté, co na celostátní konferenci získal 195 hlasů z 216 odevzdaných hlasů. Neměl žádného protikandidáta. Tuto informaci oznámil šéf volební komise Tomáš Doležal na konferenci. Delegáti budou ještě volit zbývající čtyři členy předsednictva, a výsledky budou oznámeny před 17:00.

Více souvisejících

Tomio Okamura Svoboda a přímá demokracie (SPD) Hnutí ANO koaliční vyjednávání Poslanecká sněmovna Jaroslav Faltýnek (hnutí ANO) Radek Vondráček (ANO)

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 22 minutami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 8 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

Dvojí kvalita potravin? Nestlé čelí vážnému obvinění, má nadržovat bohatším zemím

Švýcarská potravinářská firma Nestlé odmítla tvrzení nevládní organizace Public Eye, která tvrdila, že do svých výrobků v rozvojových zemích přidávala cukr, zatímco ve stejných produktech na evropském trhu je prodává bez cukru.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy