Zrod nové TOP 09? Pospíšil má po odchodu Kalouska velké plány

Praha - Pokud europoslanec Jiří Pospíšil příští neděli vystřídá ve funkci předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska, chce se soustředit hlavně na přípravu komunálních a senátních voleb. Další z případných adeptů, senátor Tomáš Czernin, o nejvyšší funkci ve straně usilovat nebude. Je ale připraven kandidovat na místopředsedu.

Kalousek, který s čestným předsedou Karlem Schwarzenbergem stranu v roce 2009 založil, po propadu v nedávných sněmovních volbách oznámil, že nebude na sněmu funkci obhajovat. Odchodem chce umožnit společný postup pravicových stran. Vzhledem ke své historii v KDU-ČSL nechce být důvodem pro to, aby taková spolupráce nevznikla. U Pospíšila jako někdejšího místopředsedy ODS vidí stejný problém.

"Jako jediný senátor, člen strany, jsem povinen se na vedení podílet. Nerad bych omezil svoji práci v Senátu, což by asi funkce předsedy způsobila," řekl Czernin.

Pospíšil je tak zatím jediným kandidátem na nejvyšší funkci v TOP 09 s nominací z krajů. Oficiálně zájem o vedení TOP 09 oznámil počátkem listopadu na jednání pražské regionální organizace, která ho nominovala. "Do té doby jsem získal formální podporu z Plzeňského kraje, z Královéhradeckého kraje, severní a jižní Moravy. Od té doby ze Středočeského kraje, z Libereckého kraje a z Pardubického kraje," uvedl s tím, že i celý příští týden věnuje debatám v regionech.

"Je důležité, aby komunální a senátní volby pro nás dopadly dobře, abychom obhájili pozice, které máme," řekl. Je si vědom, že TOP 09 v některých krajích nemá příliš silnou základnu, chce proto pracovat na jejím navyšování a budování strany. Pozitivní podle něj je, že po volbách se do TOP 09 přihlásily dvě stovky nových členů. On sám má desítky reakcí od lidí, kteří chtějí vstoupit do TOP 09 a podpořit její program. "Jsou to lidé, kteří chtějí, aby TOP 09 dosahovala dvouciferných výsledků, to mne vede k optimismu," dodal.

S Kalouskem, který se stal předsedou poslanců TOP 09, je Pospíšil v kontaktu. "Debatujeme o budoucnosti TOP 09 a ty schůzky jsou konstruktivní," uvedl.

Problém nevidí v tom, že jako europoslanec musí část svého času věnovat Bruselu. "Všichni předsedové politických stran vykonávají veřejné funkce, je to mýtus, že Brusel je někde a někde jinde jsme my," uvedl s tím, že mnoho europoslanců úspěšně vede politické strany. "Nám nejbližší případ je pan Sulík, lídr slovenské opozice, je současně europoslancem," řekl. Česká a bruselská politika se podle něj prolínají. "Není nic špatného na tom, že by proevropskou pravicovou stranu vedl europoslanec," uzavřel.

Do TOP 09 Pospíšil vstoupil až po říjnových sněmovních volbách. S TOP 09 spolupracuje na různých úrovních několik let. Na kandidátce strany se loni dostal do krajského zastupitelstva v Plzeňském kraji a v roce 2014 do Evropského parlamentu.

Související

Jiří Pospíšil

Pospíšil bude i jako pražský radní pobírat plat europoslance

Jiří Pospíšil (TOP 09) si k funkci náměstka pražského primátora pro kulturu a cestovní ruch nechá i mandát a plat europoslance, řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz a Hospodářské noviny (HN). Odměnu za funkci v Praze pošle zvířecím útulkům. V kumulaci funkcí problém nevidí. Také se vzdá postu předsedy správní rady Musea Kampa, nechce vyvolávat dojem střetu zájmů, dodal.

Více souvisejících

Jiří Pospíšil top 09 Tomáš Czernin Miroslav Kalousek

Aktuálně se děje

před 4 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy