Novým předsedou pražské ODS se stal Tomáš Portlík, Klaus ml. prohrál boj o křeslo místopředsedy

Praha - Regionální sněm pražské ODS dnes rozhodl, že se novým předsedou pražské organizace se dnes stal místostarosta Prahy 9 a dosavadní 1. místopředseda Tomáš Portlík. ten chce v následujících týdnech začít dávat dohromady témata, se kterými ODS v Praze půjde do voleb.

Pro Portlíka hlasovalo 63 ze 67 přítomných delegátů, kteří odevzdali 65 platných hlasovacích lístků. Ve funkci nahradil Filipa Humplíka, který už nekandidoval. "Je to silný mandát a já udělám maximum pro to, abych ODS v Praze připravil do příštích voleb komunálních i senátních," řekl Portlík.

V následujících týdnech chce začít dávat dohromady témata, se kterými ODS v Praze půjde do voleb. "Chtěl bych to uzavřít tak, abychom si zhruba v dubnu v květnu formulovali hlavní témata pro Prahu a s programem vyšli kolem května června a Pražanům nabídli jasná řešení na to, co Prahu dneska trápí," řekl. Zda bude lídrem kandidátky ve volbách na magistrát, je podle něj předčasné říci.

Portlíka už více než před týdnem podpořil Humplík. Také podle něj se musí ODS zaměřit na komunální volby. "Vládnoucí koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice paní primátorky (Adriany) Krnáčové Prahu brzdí," řekl dnes.

Delegáti také zvolili Jiřího Zajace 1. místopředsedou. Ve volbě porazil poslance Václava Klause ml. Zajac získal těsnou většinou 36 hlasů. Kvórum pro zvolení bylo 35 hlasů. Pro Klause ml. hlasovalo 29 z přítomných delegátů.

"Svoji roli vidím jako někoho, kdo bude stmelovat celou pražskou ODS a kdo bude fungovat jako spojovací prvek mezi oblastními sdruženími. Takže první, co udělám, bude, že navštívím všechny oblasti, budu se zajímat o jejich názory, abychom fungovali jako jeden tým," řekl Zajac. Spolupráce s Portlíkem podle něj bude bezproblémová a ODS je v dobré kondici. Prioritou pro ODS jsou i pro něj komunální volby.

Sněm zvolil také tři místopředsedy, Jaroslavu Janderovou, Jaroslava Mítha a Vojtěcha Kosa. 

Pražská ODS dnes rovněž jednomyslně nominovala jako svého kandidáta na předsedu strany dosavadního šéfa Petra Fialu. Na první místopředsedkyni pak sněm navrhl Alexandru Udženiju, která bude funkci rovněž obhajovat. 

Související

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.
Sjezd ODS v Ostravě

Fiala získal srdce členů ODS, český volič ho ale odmítá. Musí přeskočit zeď a dostat se k lidem

Současný premiér Petr Fiala v sobotu obhájil post předsedy Občanské demokratické strany, ministr financí Zbyněk Stanjura zůstává prvním místopředsedou. Fiala se ale nachází ve složité situaci. Musí překonat vysokou zeď, která ho odděluje od běžného českého voliče. Ten před jménem totiž nemá zkratku prof. a situace na Ukrajině je pro něj velice abstraktním tématem. Sdílení informací s veřejností je klíčem k úspěchu. Pokud Fiala chce obhájit i premiérský post, potřebuje běžného českého voliče. 

Více souvisejících

ODS Václav Klaus ml. Filip Humplík Petr Fiala (ODS) Aleksandra Udženija

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy