Zemřel Tomáš Ježek, jeden z tvůrců kuponové privatizace

Praha - Zemřel ekonom, někdejší poslanec a ministr české vlády Tomáš Ježek, bylo mu 77 let. Společně s Václavem Klausem a Dušanem Třískou je považován za otce kuponové privatizace a iniciátora polistopadového transformačního procesu. Úmrtí Ježka komentují politici, poukazují na jeho schopnosti i zásady.

Podle Pitharta podlehl Ježek vážné nemoci. "Na posledním setkání se Tomáš omluvil, to bylo před 14 dny. Já jsem nevěděl, že je tak vážně nemocný," řekl.

Připomněl, že Ježek byl autorem ideje kuponové privatizace. "On se nezříkal toho autorství, hájil by to i dnes, ale připouštěl, že to nemůže být jediná ani dominantní metoda," uvedl. Dodal, že Ježek se podílel i na přímé privatizaci Škody Auto německému koncernu Volkswagen. Podle Pitharta také Ježek upozorňoval na chyby, které se při realizaci kuponové privatizace objevily.

Pithart uvedl, že si Ježka vážil. "Pro mě byl ten opravdový liberál bez bázně a hany, protože byl hluboce věřící evangelík. To byl ten původní skotský liberalismus Adama Smithe," dodal.

"Zemřel člověk, který upřímně věřil své práci a jejímu smyslu," uvedl prezident Miloš Zeman podle svého mluvčího Jiřího Ovčáčka.

Ježek se během listopadové revoluce v roce 1989 zúčastnil založení Občanského fóra. Poté patřil k zakládajícím členům Občanské demokratické aliance (ODA). V roce 1995 přešel do ODS, z níž později vystoupil.

Před pádem komunistického režimu Tomáš Ježek pracoval v Ekonomickém a později Prognostickém ústavu Akademie věd. V 90. letech působil jako poradce tehdejšího ministra financí Václava Klause, po prvních svobodných volbách vedl dva roky ministerstvo privatizace, stál rovněž v čele Fondu národního majetku.

"Zpráva o úmrtí mého dlouholetého kolegy a přítele Tomáše Ježka mne velmi zarmoutila," uvedl Klaus. Podotkl, že se znali od dětství, navštěvovali stejné školy a oba uchvátila ekonomická věda. "Dokonce jsme spolu v jednom dorosteneckém družstvu hráli košíkovou. Setkávaly se i celé naše rodiny," uvedl Klaus.

Dodal, že po listopadu 1989 Ježek patřil k jeho blízkým spolupracovníkům na tehdejším ministerstvu financí. "Má velkou zásluhu na naší ekonomické transformaci a na úspěšném průběhu a výsledcích privatizace," podotkl. Klaus poznamenal, že ho velmi mrzelo, že se mu Ježek v jisté chvíli začal politicky a později i lidsky vzdalovat. "Jeho pozdější zahořklost mne velmi trápila. V posledních letech jsme se vídali už jen na zasedáních Vědecké rady Národohospodářské fakulty VŠE," dodal. Odešla podle něj významná osobnost akademického i politického života.

Související

Václav Klaus, bývalý prezident ČR

Už nikdy bych do ničeho nešel s Klausem, vzpomínal Ježek na privatizaci

Praha - Ekonom Tomáš Ježek byl s Václavem Klausem a Dušanem Třískou považován za otce kuponové privatizace a jednu z hlavních postav polistopadové transformace ekonomiky. Působil jako ministr pro privatizaci, krátce vedl Fond národního majetku a řadu let stál v čele Komise pro cenné papíry. Veřejné funkce opustil Ježek, který dnes ve věku 77 let zemřel, před 15 lety, od té doby hlavně vyučoval na Vysoké škole ekonomické.

Více souvisejících

Tomáš Ježek úmrtí privatizace Petr Pithart Václav Klaus

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 16 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy