Už nikdy bych do ničeho nešel s Klausem, vzpomínal Ježek na privatizaci

Praha - Ekonom Tomáš Ježek byl s Václavem Klausem a Dušanem Třískou považován za otce kuponové privatizace a jednu z hlavních postav polistopadové transformace ekonomiky. Působil jako ministr pro privatizaci, krátce vedl Fond národního majetku a řadu let stál v čele Komise pro cenné papíry. Veřejné funkce opustil Ježek, který dnes ve věku 77 let zemřel, před 15 lety, od té doby hlavně vyučoval na Vysoké škole ekonomické.

"Když jsme se na jedné poradě se zahraničními experty na vládním zámku v Kolodějích procházeli s Dušanem Třískou po parku, vzpomněli jsme si na dětská léta, na potravinové lístky. Tak vznikla myšlenka na nějaké papírky, kupony, za které lidé budou získávat majetek státu," vzpomínal před dvěma lety Ježek v týdeníku Ekonom na zrod myšlenky kuponové privatizace.

"Problém nastal po skončení kuponové privatizace, v momentě, kdy začal fungovat trh s akciemi. A tam byl hlavní průšvih, že to bylo bez dozoru a trvalo to pět let, protože (Václav) Klaus žádný dozor nechtěl," řekl v jednom rozhovoru Ježek.

Spor o dohled nad kapitálovým trhem byl jedním z důvodů, proč se cesty někdejších přátel, kteří se znali od základní školy, nakonec rozešly. "Už nikdy bych do ničeho nešel s Václavem Klausem," odpověděl dokonce Ježek na otázku, co by změnil na svých krocích.

Na svou roli v privatizačním procesu byl jinak Tomáš Ježek i po letech hrdý. Jako ministr české vlády se podílel už na takzvané malé privatizaci, tedy převodu prodejen či restaurací do soukromých rukou. "Václav Havel si v létě 1990 postěžoval, že je už půl roku po revoluci a on stále nevidí žádnou soukromou hospodu," popsal prvotní impulz, který kromě privatizace vyústil i v restituce. "To byla moje iniciativa, to Klaus vůbec nechtěl," svěřil se Hospodářským novinám.

Na dnešní podobu hospodářství ale měla mnohem výraznější vliv velká privatizace, která se týkala velkých a středních firem. Některé se prodaly přímým zájemcům, část získal management, téměř 1200 podniků pak bylo v letech 1991 až 1994 zařazeno do kuponové privatizace. Na jejím počátku si mohl každý dospělý občan koupit kuponovou knížku a kolek v hodnotě 1000 korun a tím se zapojit do směny kuponů za akcie podniků. Lidé mohli investovat buď přímo, nebo prostřednictvím investičních fondů.

Kuponová privatizace se uskutečnila ve dvou vlnách (od února 1992 do ledna 1993 a od října 1993 do prosince 1994), v každé bylo několik kol, ve kterých se podle zájmu měnila hodnota akcií. První vlny kuponové privatizace se zúčastnilo 5,98 milionu občanů a 264 investičních fondů, ve druhé vlně se pak zapojilo 6,16 milionu lidí a 353 fondů. Celkem se v soukromých rukou ocitl majetek za 367,5 miliardy korun. Tento způsob privatizace má dodnes vedle řady zastánců i odpůrce.

"Zpráva o úmrtí mého dlouholetého kolegy a přítele Tomáše Ježka mne velmi zarmoutila," uvedl dnes Klaus. Podotkl, že se znali od dětství, navštěvovali stejné školy a oba uchvátila ekonomická věda. "Dokonce jsme spolu v jednom dorosteneckém družstvu hráli košíkovou. Setkávaly se i celé naše rodiny," dodal exprezident.

Podle místopředsedy Sněmovny a šéfa ODS Petra Fialy patřil Ježek k důležitým postavám polistopadového vývoje. Bývalý premiér, někdejší šéf ODS a jeden ze současných kandidátů na prezidenta Mirek Topolánek poznamenal, že Ježek byl nejen jedním z otců ekonomické transformace, ale také férový, slušný a rovný chlap. "Co dělal, dělal pro lepší budoucnost našich lidí," poznamenal. Za života byl podle něj oceněn méně, než si zasloužil. Přeje si proto, aby se dostatečných poct dočkal alespoň nyní.

Další z prezidentských kandidátů Marek Hilšer uvedl, že Ježek byl skvělý ekonom, který si víc než kdo jiný uvědomoval, že volný trh a kapitalismus nebudou dobře fungovat bez efektivního právního rámce.

Související

Tomáš Ježek

Zemřel Tomáš Ježek, jeden z tvůrců kuponové privatizace

Praha - Zemřel ekonom, někdejší poslanec a ministr české vlády Tomáš Ježek, bylo mu 77 let. Společně s Václavem Klausem a Dušanem Třískou je považován za otce kuponové privatizace a iniciátora polistopadového transformačního procesu. Úmrtí Ježka komentují politici, poukazují na jeho schopnosti i zásady.

Více souvisejících

Tomáš Ježek Václav Klaus privatizace Petr Fiala (ODS) Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy