Kazachstán a Česko pojí dobré vztahy i ekonomické zájmy

Praha - Pro Českou republiku je Kazachstán významným ekonomickým partnerem v euroasijské oblasti, zaznělo dnes na oslavě k 25. výročí navázání diplomatických vztahů mezi zeměmi.

Dobré vztahy podle náměstka ministra zahraničí Martina Tlapy potvrzují i četné návštěvy českých představitelů z posledních let. Například prezident Miloš Zeman byl v Kazachstánu během svého mandátu dvakrát. Kazašský velvyslanec Seržan Abdykarimov ve svém projevu uvedl, že země se chce v budoucnu zařadit mezi 30 nejrozvinutějších států světa.

Abdykarimov prohlásil, že v Kazachtánu se nyní dělají ústavní reformy, jejichž cílem je posílit postavení parlamentu. Další reformy se týkají vzdělávacího systému, dodal Abdykarimov. Podotkl, že cílem těchto změn je, aby Kazachstán do roku 2050 patřil mezi 30 nejrozvinutějších zemí na světě. Aktuálně je v žebříčku podle indexu lidského rozvoje, který sestavuje OSN, na 56. místě.

Vztahy obou zemí se v posledních letech rozvíjejí zejména na obchodní úrovni. Letos k posílení ekonomických vazeb přispěla česká účast na světové výstavě Expo 2017 v Astaně. Zahájení výstavy na začátku června byl přítomen i prezident Zeman a podnikatelská delegace. Pro Zemana to byla druhá návštěva Kazachstánu během prezidentského mandátu. Zástupci českých firem doprovázeli letos v srpnu také ministra průmyslu a obchodu Jiřího Havlíčka (ČSSD).

Vztahy Česka a Kazachstánu jsou podle místopředsedy Sněmovny a předsedy KSČM Vojtěcha Filipa výjimečné. Ve svém projevu připomněl, že Astana je místem, kde se odehrávají jednání, která mají ukončit válku v Sýrii. Ocenil v té souvislosti kazašského prezidenta Nursultana Nazarbajeva, který podle Filipa vnesl do jednání vlastní ideje.

Nazarbajev stojí v čele středoasijské země od roku 1989. Od června 1989 byl prvním tajemníkem ÚV komunistické strany Kazachstánu a od 24. dubna 1990 je prezidentem. Režim tohoto muže, který je nejdéle vládnoucím postsovětským prezidentem, je považován za autoritářský a bývá kritizován za potlačování svobody slova či tisku, Nazarbajev se přesto v zemi těší velké popularitě. Filip podotkl, že Nazarbajev se zasloužil o vznik moderního Kazachstánu. Jeho význam je podle Filipa srovnatelný s významem Tomáše Garrigua Masaryka pro Česko a Slovensko.

Jednou z otevřených otázek vzájemných vztahů obou zemí je vypořádání letitého kazašského dluhu. Závazek vznikl v první polovině 90. let v rámci takzvaných jamburských dohod při výstavbě plynovodu.

Související

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku. Komentář

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Více souvisejících

Česká republika kazachstán Martin Tlapa Vojtěch Filip (KSČM)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy