Minulost "Mlátičky" Ondráčka není jediný problém? Politik připomněl další šmouhu na pověsti komunisty

Praha – Kolem komunisty Zdeňka Ondráčka je v posledních dnech velmi rušno. KSČM ho navrhla do čela komise k dohledu nad Generální inspekcí bezpečnostních sborů (GIBS), některým se to ale nelíbí. Například prezidentský kandidát Michal Horáček poukazuje na jeho minulost. Jenže to není jediný problém, který Ondráček má.

Hnutí ANO požádalo komunisty o zvážení Ondráčkovy nominace. Andrej Babiš tak reagoval na výzvu prezidentského kandidáta Michala Horáčka. Ten připomněl, že Ondráček se v roce 1989 jako člen pohotovostního pluku zúčastnil zásahů proti demonstrantům. Nyní by přitom měl dohlížet na činnost policie. 

Nominace Ondráčka se kvůli jeho minulosti nelíbí ani Pirátům, TOP 09 či lidovcům. Jenže jak poukazuje bývalý poslanec zvolený za KDU-ČSL, Ondráčkova komunistická minulost není jediný problém.

„Mlácení spoluobčanů na rozkaz ve službě komunistickému režimu 89 byl nedostatek inteligence a vkusu. Podporovat návštěvou gangstery luhansko-donbaska je mezinárodně-právní diskvalifikace a kapitulantství vůči zájmu ČR ve prospěch Kremlu. Srovnatelné s přímou podporou ISIS,“ varuje na sociálních sítích politik, sociolog a jeden ze zakladatelů Občanského fóra Ivan Gabal.

Narážel tak na fakt, že Ondráček a jeho stranický kolega Stanislav Mackovík v lednu 2016 navštívili oblast Doněcku, který kontrolují proruští povstalci. Kyjev při té příležitosti uvedl, že jde o vyjádření neúcty vůči ukrajinské svrchovanosti. Oba čeští politici prý do Donbasu přicestovali přes Rusko. Ondráček má na Ukrajinu zakázaný vstup a je považován za nežádoucí osobu.

Jak tehdy uvedla agentura Interfax-Ukrajina, cílem třídenní cesty českých poslanců do samozvané Doněcké lidové republiky na východě Ukrajiny bylo shromažďovat informace o důsledcích nepřátelských akcí a o humanitární situaci a také navázat kontakt s civilisty. Agentura připomněla, že Ondráček v té době byl členem poslanecké Stálé komise pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby.

Související

KSČM Komentář

Komunisté zase velí zemi. I když se neoslovujeme soudruhu a major Zeman nezáří z obrazovky

KOMENTÁŘ – Po zemi se opět rozlila rudá barva, která diktuje, jak národ bude žít. Komunisté bohužel opět převzali moc nad republikou, i když se tváříme, že nám nevládnou. Z kabinetu Andreje Babiše si KSČM udělala své rukojmí, které plní, co jim nadiktují. Jinak by sestava ze Strakovy akademie nic neprosadila. Stala se pouhými loutkami v rukou bolševiků, kteří zvláště v koronavirové pandemii rozhodují o dění ve státě, jemuž velí. A tak rozkazují, kdy žáci půjdou do školy, anebo že ožebračí armádu o deset miliard. Nikdy se nevyplatí je podceňovat, stále jsou nebezpeční. Už jen tím, že stále existují a nejsou postaveni mimo zákon.

Více souvisejících

Zdeněk Ondráček Ivan Gabal Ukrajina Donbass Doněck

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy