Mám strach o naši svobodu. Čelíme velkému nebezpečí, říká známý muzikant

Praha - V rozhovoru pro Český rozhlas se muzikant Dan Bárta rozpovídal nejen o své vášni k přírodě. Otevřeně se vyjádřil k současné situaci v České republice. Vadí mu rasisté, xenofobové a populisté.

Dan Bárta není jen muzikantem. Velmi ho baví ekologie, kterou momentálně studuje na Ostravské univerzitě. K dokončení studia mu chybí ještě rok, respektive dvě zkoušky. Věnuje se zejména vážkám. Jedna z nich je dokonce po něm pojmenována, jak sdělil v rozhovoru pro Český rozhlas Plus. V roce 2002 byl na expedici v Peru, kde se svými kolegy chytil neznámou samici vážky. O tři roky později byla popsána a pojmenována Gynacantha bartai Paulson and von Ellenrieder, 2005.

Když však přišla řeč na politickou situaci v České republice, vášnivý obdivovatel přírody začal na dané téma mluvit vážně a vyjádřil obavy o směřování naší země. "Zatím to ještě jde, ale je otázka, co ve věci svobody přinesou dny příští. A do jaké míry potenciál obrovského nebezpečí, které tady je, tedy otevřených rasistů, xenofobů a populistů ve vedení společnosti, bezskrupolózních podnikatelů ve vedení společnosti a navrátivších se komunistů ve vedení společnosti, to celé pod jednou vlajkou: dáme vám, co chcete, stačí, když budete držet hubu, svobodu ovlivňuje. Z toho jako liberál a člověk, který se zabývá svobodnou tvorbou, strach mám," říká Bárta. 

Podle něj však není jisté, že si toho lidé všimnou. Platí to i u něho samotného. „Obávám se, že si toho pro samou práci nevšimnu. A pak už bud pozdě, protože nemohu vidět do logiky a struktury státní správy. Zabývám se muzikou, starám se o rodinu a mám spoustu obyčejných starostí jako ostatní lidé. Může se stát, že se za rok dozvím, že je všechno v loji a poznám to podle toho, že nějaké věci už nepůjdou, svoboda slova se změní v dehonestaci atd.,“ bojí se muzikant.

Přiznal také, že vnímá ekologii trochu jinak. "Já jsem v tomto ohledu mnohem tvrdší. Mě zajímá prazáklad. Vztah organismu a jeho prostředí. Pro mě je důležitá ochrana přírody. Vztah krajiny k zemědělství. To jsou pro mě důležitější témata než populárně zelený model, že budu baštit nějakou bio zeleninu a tím se ze všeho vyvážu, pokud si to můžu takto zjednodušit," tvrdí obdivovatel přírody Bárta, který by na to konto zrušil biopaliva: "Jsem přesvědčen, že biopaliva jsou nesmysl. To je chyba. Pokus, který by se měl okamžitě zrušit. Nefunguje to. Nic proti obnovitelným zdrojům, ale jsou lepší obnovitelné zdroje, například sluneční energie," dodal.

Související

Ondřej Pivec

Podzimní JazzFestBrno láká na křest nové desky Ondřeje Pivce i Dana Bártu s předním americkým big bandem

Podzimní část celoročního festivalu JazzFestBrno odstartuje 3. října v brněnském Divadle Husa na provázku hammondkář, skladatel, producent a držitel Grammy Ondřej Pivec s novým koncertním projektem nazvaným Greatest Hits 4000. Během večera také pokřtí nové stejnojmenné album, které z popudu festivalu vzniklo jako živý záznam pro Českou televizi v době coronavirové pandemie. 
Dan Bárta

Dan Bárta a Tonya Graves zazpívají na Strunách podzimu

Praha – Festival Struny podzimu začne již příští týden, pořadatelé si ale nechali jedno hudební překvapení pro fanoušky na poslední chvíli. V rámci koncertního provedení oratoria Anthracite Fields vystoupí za doprovodu legendární skupiny Bang on a Can All-Stars a společně s Martinů Voices Tonya Graves a Dan Bárta.

Více souvisejících

Dan Bárta Český rozhlas Česká republika politika společnost

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy