Propagace Zemanovy knihy je kampaň, říká úřad. Předseda úřadu nenávidí prezidenta, oponuje Ovčáček

Praha - Podle úřadu, který dohlíží na hospodaření politických stran a hnutí, jsou billboardy propagující novou knihu prezidenta Miloše Zemana kampaň. Tiskový mluvčí Hradu toto tvrzení odmítá.

Poutače s podobiznou prezidenta Zemana, které zaplavily Českou republiku, oznamující vydání nové knihy hlavy státu s názvem Dokážeme si vládnout sami, naplňují podle Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí kritéria volební kampaně. "Posoudili jsme zmíněné billboardy a máme jako úřad za to, že naplňují definici volební kampaně dle volebního zákona. Čili úřad je považuje za prostředek kampaně a podle toho se k věci postaví," sdělil serveru Lidovky.cz předseda úřadu Jan Outlý.

Knižní titul, který obsahuje rozhovory s prezidentem, sice vyšel v půli listopadu, ale billboardy se u komunikací objevily daleko dříve. Úřad si ze začátku nebyl jistý, jak se k poutačům má postavit, ale na jednom prosincovém jednání se usnesl, že jde o předvolební kampaň. "Billboardy zobrazují oficiální podobiznu prezidentského kandidáta, kterou tento kandidát používá i na svých vlastních prostředcích kampaně, jako jsou letáky či oficiální volební stránky zaregistrované u úřadu," vysvětlil stanovisko úřadu jeho předseda.

Šéf nakladatelství Olympia Karel Hejna však nesouhlasí, protože v kontaktu s volebním týmem prezidenta nebyl. Cílem bylo pouze upoutat občany na další knihu od hlavy státu. "Reklamní kampaň byla obdobná jako u předešlé publikace," sdělil Hejna.

Jan Outlý je toho názoru, že kampaň by měl vykázat buďto kandidát nebo se nějaká jiná osoba měla zaregistrovat jako třetí osoba, jak se píše v pravidlech pro registrované třetí osoby zapojené v kampani. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček si na předsedu Outlého stěžuje, že úřad vede kampaň proti Miloši Zemanovi. "Pan Outlý je navíc veden osobní nenávistí k panu prezidentovi. A k tomu je nekompetentní, jeho fantaskní výklady zákona jsou už pověstné," je přesvědčený tiskový mluvčí.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Jiří Ovčáček Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran Jan Outlý (politolog) prezidentské volby 2018 billboardy

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Tragická nehoda na D1. Havaroval tahač s tankem, zemřela jedna osoba

Tragická dopravní nehoda se v sobotu dopoledne stala na dálnici D1 v Moravskoslezském kraji. Ve směru do Polska se srazilo několik vozidel včetně tahače, který převážel tank. Jeden člověk nepřežil, na místě zasahují složky integrovaného záchranného systému. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy