Jak je to se zprávou OLAF? Politici komentují situaci na sociálních sítích

Praha - Zpráva Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF), která byla odeslána z Bruselu do České republiky, zřejmě ještě nedorazila. Ministerstvo financí stále čeká.

Mluvčí ministerstva financí - kam jsou podobné dokumenty nejčastěji adresovány - Michal Žurovec pro Právo prozradil, že zpráva ještě nedorazila. Upozornil však, že když dojde OLAF k názoru, že se stal trestný čin, pak ministerstvo informuje policii. Zároveň dodal, že ministerstvo financí nemusí být jediným adresátem, i když je pro OLAF v právní oblasti hlavním partnerem. 

Možnou přítomnost zprávy v zemi už komentovali mnozí politici. Všichni se diví, že je kolem toho příliš velké ticho. Miroslav Kalousek (TOP 09) má jasno. Myslí si, že byl spáchán trestný čin, jak uvedl na svém twitterovém účtu.

Je jasné, co tam je. Pokud to OLAF neposlal jen EK, ale také našemu státnímu zastupitelství, pak je přesvědčen, že byl spáchán trestný čin. Konkrétní zdůvodnění bude jistě zajímavé. https://t.co/45Zd7KEbLQ

— Miroslav Kalousek (@kalousekm) 21. prosince 2017

Europoslanec Jaromír Štětina, který kandidoval s podporou TOP 09 a STAN je toho názoru, že zpráva musí vyjít na veřejnost ještě před hlasováním o důvěře a vydání či nevydání Babiše k trestnímu stíhání.

Teď je důležité, aby vešlo ve známost, co říká OLAF ještě před hlasováním o důvěře a před zasedáním imunitního výboru. https://t.co/TI0ECRmkD8

— Jaromír Štětina (@StetinaEP) 21. prosince 2017

Premiér Andrej Babiš pro Českou televizi řekl, že si kauzu Čapí hnízdo na něj objednala mafie. Jeho vyjádření zaregistrovala první místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová, která na svém twitterovém účtu tvrdí, že má předseda hnutí ANO halucinace.  

Ležím s chřipkou v posteli a koukám na ČT24, kde Babiš s vážnou tváří říká, že kauzu Čapí hnízdo si na něj objednala mafie, aby jej poškodila. Opravdu řekl MAFIE!Já se z horečky dostanu, ale halucinace mu fakt nezávidím.

— Markéta Adamová (@market_a) 21. prosince 2017

Andrej Babiš bude v Poslanecké sněmovně vysvětlovat kauzu Čapí hnízdo 9. ledna, tedy den před pokusem získat důvěru Poslanecké sněmovny pro svůj menšinový kabinet.

Související

Čapí hnízdo je areál, který se nachází v části obce Dvůr Semtín v katastrálním území Tomice u Votic v obci Olbramovice ve Středočeském kraji, na okraji Přírodního parku Džbány-Žebrák. Areál staveb, určený k rekreačním a odpočinkovým účelům, vlastní podle zdrojů prostřednictvím několika firem politik a podnikatel Andrej Babiš.

Nezveřejnit zprávu OLAF o Čapím hnízdu bylo nezákonné, uvedl soud

Rozhodnutí ministerstva financí neposkytnout žadatelům zprávu Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) o dotační kauze Čapí hnízdo bylo nezákonné. Dnes to uvedl Městský soud v Praze. Pravomocně tak vyhověl správní žalobě organizace Kverulant. V kauze čelí obvinění premiér Andrej Babiš (ANO).
Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL)

OLAF uzavřel podvody s dotacemi na Slovensku. Navázali jsme na Kuciakovu práci, říká Zdechovský

Evropský úřad pro Odhalování podvodů (OLAF) uzavřel tři případy týkajících se přímých plateb v zemědělství. Vyšetřování ohledně zneužívání dotací inicioval lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský společně se slovenským kolegou Ivanem Štefancem (KDH EPP). Navázali tak na práci investigativního novináře Jána Kuciaka, který byl v únoru 2018 zavražděn. „Vyšetřování potvrdilo, že na Slovensku není dostatečná kontrola u případů, kdy o dotaci na stejný pozemek zažádá velký holding a malý zemědělec, kterému skutečně patří. Také v České republice se prověřují dotace spojené s velkými firmami,“ říká pro EuroZprávy.cz Tomáš Zdechovský.

Více souvisejících

OLAF (Evropský úřad pro boj proti podvodům) Andrej Babiš Ministerstvo financí Čapí hnízdo imunita

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 2 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 16 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

Erdogan v květnu do Bílého domu nedorazí, potvrdili Turci

Květnové setkání tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým protějškem Joem Bidenem v Bílém domě se neuskuteční. Nejmenovaný turecký činitel to v pátek potvrdil agentuře AFP.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy