Volba prezidenta je za dveřmi. ČT a rozhlas vysílají spoty kandidátů

Praha - První kolo prezidentských voleb se bude konat 12. a 13. ledna, případné druhé pak o dva týdny později. Česká televize a Český rozhlas dnes začaly vysílat předvolební spoty kandidátů na Hrad.

Kandidáti mají podle zákona vyhrazen jak v televizi, tak v rozhlase pětihodinový prostor.

Na programech ČT1 a ČT2 jsou k vidění minutové a půlminutové spoty prezidentských adeptů až do 10. ledna. O den dříve skončí vysílání minutových spotů na rozhlasových stanicích Radiožurnál, Dvojka a Vltava. Rozhlas chystá mimo jiné na 12. ledna společnou debatu prezidentských kandidátů. Závěrečná "superdebata" bude i v České televizi.

Čas vymezený pro propagaci současného prezidenta Miloše Zemana vyplňuje jeho stará fotografie, pohled na zasněžený Pražský hrad a nápis Zeman znovu 2018. Klip doprovází fanfára z Libuše. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček dříve sdělil, že klip Zeman ČT nedodal, "protože by už šlo o osobní předvolební kampaň". Tu vést nechce.

Bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš přesvědčuje voliče videem, které obsahuje záběry z jeho setkávání s voliči nebo z jeho vystoupeních na veřejnosti. Voličům říká, že možná právě zvažují, koho chtějí za svého prezidenta. "Rozhodnete se pro to, co již znáte, nebo raději pro něco nového?" ptá se jich a dodává, jak by si představoval budoucnost ČR.

Další z favoritů volby Michal Horáček odpovídá na otázku, proč by ho měli lidé volit. Jako důvod uvádí, že nemá "kamarádčoft" s politiky ani byznysmeny. "Vždycky jsem si víc všímal vašich přání a starostí," říká

Volební klip lékaře a aktivisty Marka Hilšera obsahuje záběry z jeho práce v nemocnici a na vysoké škole nebo ze setkání s občany a blízkými. Hilšer ve videu říká, že dospěl za svůj život k názoru, že má smysl se snažit měnit věci k lepšímu. Slibuje mezi lidi vrátit důvěru a donést na Hrad "naše srdce".

Expremiér Mirek Topolánek využil záběry, na kterých se objevuje společně s bývalým americkým prezidentem Barackem Obamou. Ve videu říká, že je česká společnost rozdělena na dva nesmiřitelné tábory a lidé mají obavy, což vyžaduje změnu, sílu na ni i odvahu ji uskutečnit. Realizovat ji může podle něj někdo, kdo není "ani vítač, ani kývač, ani ten, kdo politicky žije ze strachu před nebezpečím" ani "králík z klobouku", jehož názory nikdo nezná.

Vratislav Kulhánek připomíná své pracovní úspěchy a slibuje úctu k práci a pracovitým lidem. Prezidenta Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiřího Hynka ve volebním spotu podporuje jeho žena, která mluví o jeho přednostech, vlastnostech i dosavadních úspěších.

Někdejší velvyslanec ve Francii Pavel Fischer využil záběry se setkávání s voliči. Pochopil prý při nich, že ne každý má to štěstí, aby jeho hlas byl slyšet. Dodal, že příští prezident musí chránit rodinu, pomáhat slabým, posilovat sebevědomí národa a zvelebovat vlast. "Naše země se musí vrátit na mapu světa a já vím, jak na to," dodává.

Hudebník a šéf strany Rozumní Petr Hannig v klipu představuje svůj program. Slibuje v něm naslouchat druhým a snahu nacházet řešení, která by uspokojovala občany. Reprezentovat chce ČR ve shodě s vládou a chce chránit českou korunu.

Související

Česká televize

Debaty kandidátů na prezidenta před prvním kolem: Kdy a kde poběží?

V opravdu horké fázi se již nachází kampaň před prezidentskými volbami, v nichž si občané vyberou nástupce současné hlavy státu Miloše Zemana. Oficiálně už začala i série mediálních debat devítky kandidátů, z nichž někteří však již avizují svou neúčast v řadě diskuzí.
Miloš Zeman

Při prezidentské kampani Miloše Zemana byl třikrát porušen zákon

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí našel tři porušení zákona v prezidentské kampani Miloše Zemana před volbami v roce 2018. Zeman tehdy prezidentskou funkci obhajoval. Předvolební kampaní byly podle úřadu i tehdejší prezidentovy výjezdy do krajů, řekl ČTK vedoucí kontrolní skupiny Tomáš Hudeček. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček považuje rozhodnutí úřadu za bizarní, nemístně politické, ne za odborné.

Více souvisejících

prezidentské volby 2018 prezidentská kampaň Miloš Zeman Česká televize Český rozhlas Marek Hilšer Jiří Drahoš Michal Horáček Mirek Topolánek Vratislav Kulhánek Pavel Fischer Petr Hannig

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 5 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Letní počasí bude pořádně žhavé. Mohou padat teplotní rekordy, naznačují modely

Česko v druhé polovině dubna zaskočil návrat zimního počasí, kdy teploty klesaly pod nulu a na horách spadly desítky centimetrů sněhu. V dlouhodobých meteorologických modelech se ale nic nemění. Letošní léto má podle nich být pořádně žhavé.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy