Stamilióny a stovka pozemků, Kancléř Mynář musel zveřejnit majetkové přiznání

Praha - Po letech odpírání nakonec hradní kancléř Vratislav Mynář zveřejnil svůj majetek, tak, jak mu to nařídil soud. Podle dokumentu má vlivný prezidentův muž stamiliónový majetek.

Vratislava Mynáře přinutilo zveřejnit svůj majetek soudní rozhodnutí z minulého roku. Podle něhož se povinnost zveřejňovat majetek vztahuje i na hradního kancléře. Podle MF DNES své majetkové přiznání nahrál Mynář do registru 30. listopadu, na základě soudního verdiktu poslední možný den. Centrální registr oznámení má sloužit k tomu, aby občané věděli, jak moc si politici a úředníci ve funkci polepšili. 

Podle dokumentu, který Mynář zveřejnil má více jak 125 pozemků a vlastní pět firem, jež jsou ale po pěti letech účinkování kancléře na Hradě ve ztrátě patnáct miliónů korun. Sám kancléř přitom svým firmám půjčil více jak 60 miliónů, tudíž mu je společnosti dluží. "Měl jsem podnikání v nakládání s odpadem se dvěma dalšími partnery. Jedním z nich je Vladimír Pavlík. A v určitém období jsme patřili k největším v republice. Pak jsme to prodali nadnárodní francouzské společnosti," uvedl Mynář pro deník s tím, že majetek nastřádal ještě předtím, než se dostal na Hrad.

Šéfa prezidentské kanceláře dlouhodobě kritizuje poslankyně hnutí Starostů a nezávislých (STAN) Věra Kovářová, která se svým hnutím navrhuje, aby kancléř prezidenta musel do jednoho roku mít bezpečnostní prověrku, jinak jeho funkce zanikne.

Naráží tím na fakt, že ani po pěti letech Vratislav Mynář nedostal od Národního bezpečnostního úřadu prověrku. I když prezident Miloš Zeman tvrdil, že pokud jeho kancléř prověrku nedostane, vymění ho. Hlava státu však toto neučinila. 

Související

Vratislav Mynář

Policie navrhla obžalovat bývalého kancléře Mynáře kvůli dotaci na penzion

Policie navrhla obžalovat někdejšího hradního kancléře Vratislava Mynáře kvůli dotaci na přestavbu penzionu v Osvětimanech. Případ se týká několikamilionové dotace pro firmu Clever Management, která ji získala před třinácti lety, ale loni ji vrátila. Mynář čelí stíhání z dotačního podvodu a poškozování finančních zájmů EU, vinu dlouhodobě odmítá. 

Více souvisejících

Vratislav Mynář prezidentská kancelář Pražský Hrad Miloš Zeman prezidentské volby 2018

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 8 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy