Zeman, nebo Drahoš? Ostatní kandidáti nemají šanci, naznačují průzkumy

Praha - Průzkumy naznačují, že z devíti uchazečů o post prezidenta mají šance jen Miloš Zeman a Jiří Drahoš. Od úterý až do ukončení sobotního hlasování platí zákaz uveřejňování voličských preferencí pod hrozbou pokuty.

Výsledky průzkumů k prezidentským volbám lze uveřejnit naposledy v pondělí. Opatření má zabránit nežádoucímu ovlivňování voličů, i když podle expertů se průzkumy řídí jen menšina z nich.

Prosincové průzkumy se vesměs shodují na tom, že Zeman vyhraje první volební kolo se ziskem nejméně třetiny až dvou pětin hlasů. Drahoš by získal pětinu až třetinu hlasů. Z ostatních kandidátů by dvouciferného výsledku dosáhnul už jen Michal Horáček.

Podle aktuálního průzkumu agentury STEM by Zemana v prvním kole volilo 45,5 procenta lidí, Drahoše pak 27,2 procenta voličů. Horáček je třetí se ziskem 10,3 procenta. Přes pět procent se dostali ještě Pavel Fischer a Mirek Topolánek.

Zeman je mírným favoritem na celkové vítězství i podle modelu, který kromě průzkumů bere v úvahuy také kurzy sázkových kanceláří. Podle něj se pravděpodobnost Zemanova znovuzvolení pohybuje kolem 46 procent, šance Drahoše na výhru je kolem 45 procent.

Drahoš ČTK sdělil, že se ve finální části kampaně bude zaměřovat na debaty, které považuje za velmi důležité. "A je pro mě velkým tématem to, že jeden z kandidátů se jich neúčastní a svá stanoviska občanům země prezentovat nemusí," poznamenal s jasným odkazem na současného prezidenta Miloše Zemana.

Zeman při ohlášení kandidatury prohlásil, že kampaň nepovede a debat se účastnit nebude. Voliči podle něj mají zhodnotit jeho dosavadní působení na Pražském hradě. Do kampaně se nijak nezapojuje, vedou ji ale za něj jeho blízcí spolupracovníci. Po Česku se tak objevily billboardy a plakáty propagující Zemana, voliči také dostali do schránek letáky a v novinách se objevuje na podporu Zemana inzerce.

Tým Drahoše chce příští týden pokračovat v "umisťování billboardů". "Měli bychom jich mít přes 200 po celé České republice. Další inzerce bude jak na internetu, tak v tištěných médiích," dodal Drahoš.

Především na debaty v různých médiích se chtějí zaměřit i další kandidáti. "Prakticky všechen čas spotřebují naplánované debaty a vystoupení v médiích," poznamenal mluvčí Vratislava Kulhánka Vladimír Šulc. Podobně vidí příští dny i Petr Hannig.

Na pátek pozval uchazeče o Hrad do vysílání také Český rozhlas. "Mimo to je zde velké množství jednotlivých rozhovorů do médií či uzavřených akcí," sdělil za Hynka mluvčí David Černohorský. Debaty zaberou téměř veškerý předvolební čas i Michalu Horáčkovi. "Jinak kontaktní kampaň probíhá permanentně," sdělil jeho mluvčí Jiří Táborský.

Televize Prima dnes sdělila, že plánovala sérii duelů prezidentských kandidátů, ale nakonec se neuskuteční. TV uvedla, že hned první duel Drahoš-Topolánek Drahoš odmítl, jeho mluvčí to podle televize zdůvodnila tím, že se soustředí na účast v diskusích se všemi kandidáty. "S ohledem na tuto skutečnost a vzhledem k faktu, že současný prezident Miloš Zeman se také neúčastní duelů s kandidáty, se televize Prima rozhodla předvolební diskuze v pořadu Partie nevysílat. Jejich počet by totiž vzhledem k odmítání účasti ze strany dvou výše uvedených kandidátů nebyl úplný," uvedl za Primu Adam Halmoši.

Související

Česká televize

Debaty kandidátů na prezidenta před prvním kolem: Kdy a kde poběží?

V opravdu horké fázi se již nachází kampaň před prezidentskými volbami, v nichž si občané vyberou nástupce současné hlavy státu Miloše Zemana. Oficiálně už začala i série mediálních debat devítky kandidátů, z nichž někteří však již avizují svou neúčast v řadě diskuzí.
Miloš Zeman

Při prezidentské kampani Miloše Zemana byl třikrát porušen zákon

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí našel tři porušení zákona v prezidentské kampani Miloše Zemana před volbami v roce 2018. Zeman tehdy prezidentskou funkci obhajoval. Předvolební kampaní byly podle úřadu i tehdejší prezidentovy výjezdy do krajů, řekl ČTK vedoucí kontrolní skupiny Tomáš Hudeček. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček považuje rozhodnutí úřadu za bizarní, nemístně politické, ne za odborné.

Více souvisejících

prezidentské volby 2018 Miloš Zeman Jiří Drahoš Michal Horáček prezident čr průzkumy Mirek Topolánek Petr Hannig Vratislav Kulhánek Pavel Fischer

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 5 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 6 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy