Jeden z posledních průzkumů: Favoritem prvního kola zůstává Zeman. Drahoš to ale bude mít těžké

Favoritem prvního kola přímé prezidentské volby nadále zůstává stávající hlava státu Miloš Zeman. Do druhého kola mohou postoupit vedle Jiřího Drahoše i Mirek Topolánek, Pavel Fischer nebo Michal Horáček. Ukázal to průzkum agentury SANEP, kterého se ve dnech 30.12. 2017 až 4.1 .2018 zúčastnilo 1.852 respondentů.

V hypotetickém prvním kole přímé prezidentské volby by v lednu při volební účasti 60,3% voličů se ziskem 31,4% voličských hlasů, zvítězil stávající prezident Miloš Zeman, následován v pořadí druhým Jiřím Drahošem s podporou 20,2% hlasů. 

Do hry o vstup do druhé kola však mohou zasáhnout vedle Jiřího Drahoše i další prezidentští kandidáti. Zcela bez šancí není aktuálně třetí Mirek Topolánek s podporou 17,1% voličů, Pavel Fischer s podporu 10,2% voličů, ale i Michal Horáček, který se těší aktuální podpoře 7,1% voličů. 

Stávající prezident Miloš Zeman nachází podporu zejména u voličů KSČM, SPD, ČSSD, ale i hnutí ANO, Pirátů a nevoliči, a to zejména ve věku 50+ se základním či středním odborným vzděláním. Voliči Miloše Zemana jsou pak v drtivé většině z venkova.

Největší rival Miloše Zeman Jiří Drahoš zejména oslovuje voliče TOP 09, KDU-ČSL, ODS, STAN, ale i hnutí ANO napříč věkovým spektrem, vysokoškolským a středoškolským vzděláním s maturitou. Jasnou podporou má Jiří Drahoš především ve velkých městech.

Není bez zajímavosti, že třetí Mirek Topolánek získává podporou zejména mezi bývalými voliči ODS, ale i bývalými voliči TOP 09 či u části voličů hnutí ANO. 

Aktuálně 19,1% voličů, kteří jsou rozhodnuti jít k prezidentským volbám, ale nejsou si jisti svojí volbou, nejvíce zvažují podporu Pavla Fischera (22,4%), Jiřího Drahoše (20,8%), Mirka Topolánka (14,8%) a Michala Horáčka (11,9%).

Rozhodování voličů však po zkušenostech z první všelidové prezidentské volby v roce 2013 mohou velmi zásadně ovlivnit veřejné diskusní debaty, v nichž mohou velmi silní a zkušení diskutéři jako je Mirek Topolánek, Michal Horáček či bývalý diplomat Pavel Fischer zastínit právě Jiřího Drahoše, který se veřejným diskusím teprve učí, uvádí SANEP. 

Volební účast by podle průzkumu byla 60,3 procent. 

Související

Česká televize

Debaty kandidátů na prezidenta před prvním kolem: Kdy a kde poběží?

V opravdu horké fázi se již nachází kampaň před prezidentskými volbami, v nichž si občané vyberou nástupce současné hlavy státu Miloše Zemana. Oficiálně už začala i série mediálních debat devítky kandidátů, z nichž někteří však již avizují svou neúčast v řadě diskuzí.
Miloš Zeman

Při prezidentské kampani Miloše Zemana byl třikrát porušen zákon

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí našel tři porušení zákona v prezidentské kampani Miloše Zemana před volbami v roce 2018. Zeman tehdy prezidentskou funkci obhajoval. Předvolební kampaní byly podle úřadu i tehdejší prezidentovy výjezdy do krajů, řekl ČTK vedoucí kontrolní skupiny Tomáš Hudeček. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček považuje rozhodnutí úřadu za bizarní, nemístně politické, ne za odborné.

Více souvisejících

prezidentské volby 2018 Miloš Zeman Jiří Drahoš Michal Horáček Marek Hilšer Vratislav Kulhánek Petr Hannig Jiří Hynek (kandidát na prezidenta) Mirek Topolánek Pavel Fischer

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Obrat na Ukrajině. Proti Rusku brzy zasáhnou modernější smrtící dalekonosné střely ATACMS

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy