Uráží mrtvé, skandál, sprostota. Zeman pod palbou za projev k výročí republiky

Praha - Zeman v úterý večer při projevu na Hradě u příležitosti zahájení oslav 100 let od založení Československa a 25 let od vzniku České republiky mimo jiné mluvil o československé historii. Řekl, že nekomunističtí ministři, kteří v roce 1948 podali demisi, byli blbí. Za svá slova si dnes vysloužil kritiku.

Někdejší první tajemník ÚV KSČ Alexander Dubček podle Zemana patřil mezi ty, kteří se v roce 1968 podělali hrůzou. Zeman také uvedl, že pád komunistického režimu v Československu nezpůsobilo disidentské hnutí Charta 77, ale sovětský vůdce Michail Gorbačov.

"Nechci, aby prezident české země takhle mluvil a používal výrazy, které by státník neměl mít vůbec ve slovníku," podotkl Zemanův protikandidát Vratislav Kulhánek. Poznamenal, že 100. výroční vzniku státu by nemělo být součástí jakékoliv kampaně. "Protože je to nadčasová záležitost týkající se nejenom minulých, ale i budoucích generací, které si již nevzpomenou, s kým a proč prezident v roce 2018 vedl svojí soukromou válku," uvedl.

"Od prezidenta republiky bych při této příležitosti očekával více. Projev mi připadal spíše jako vystoupení sebestředného amatérského historika," uvedl kandidát na Hrad Jiří Drahoš. Poznamenal, že hodnocené události stály stovky životů a perzekuci tisíců lidí. Od prezidenta by proto čekal méně povrchní hodnocení. "Byť bychom si jistě všichni přáli, aby se události v roce 48 a 68 vyvinuly jinak. Kdo nemá odvahu postavit se v diskusi tváří tvář živým politikům, neměl by urážet mrtvé," dodal bývalý předseda Akademie věd.

Ostře se proti projevu ohradil i bývalý diplomat Pavel Fischer. "Je to skandální a v Evropě naprosto bezprecedentní vystoupení hlavy státu," poznamenal. "Prezident, který plive špínu na zlomové momenty v historii naší země, na Pražský hrad už nepatří. Stydím se," zdůraznil.

Podle Marka Hilšera se jazyk plný vulgarismů k roli prezidenta nehodí. Zemanovu interpretaci dějin označil za zavádějící. Ministři v únoru 1948 podle něj těžko mohli předvídat "brutální akci nedemokratických politiků". Zkritizoval i vyjádření k letům 1968 a 1989. Snižování zásluh disentu je podle něj zřejmě strategie, jak se zavděčit části společnosti, "pro kterou materiální hodnoty mají větší cenu než pravda, svoboda a demokracie".

Další z kandidátů Petr Hannig ironicky poznamenal, že projev Zemana je dalším důkazem, že nevede předvolební kampaň. "Právě tak jako je toho důkazem, že celá republika je zahlcena jeho billboardy, celá Praha kartony na kandelábrech a tak dále," poznamenal. "Pan prezident je geniální i v tom, jak nedělá předvolební kampaň v televizi. Ještě zítra (ve čtvrtek), místo účasti na předvolební debatě na ČT, nebude dělat kampaň v televizi Barrandov," dodal ironicky Hannig.

Související

Miloš Zeman

Zeman na protivládní demonstraci v Praze. Zmínil ho i Paroubek

Tisíce lidí dorazily na sobotní protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze a vyslechly si i exprezidenta Miloše Zemana. Jeho hlas zazněl, ačkoliv bývalý prezident je momentálně hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol. Zemana zmínil i jeden z řečníků, konkrétně bývalý premiér Jiří Paroubek. 

Více souvisejících

Miloš Zeman prezidentské volby 2018 Jiří Drahoš Vratislav Kulhánek Pavel Fischer Petr Hannig

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 46 minutami

před 54 minutami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

včera

včera

Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve světě bují nový fenomén. WHO varuje před nárůstem nové formy šikany

Ve středu zveřejněná zpráva Světové zdravotnické organizace (WHO) uvádí, že přibližně 16 procent dětí ve věku 11 až 15 let se v roce 2022 stalo obětí kybernetické šikany. Tento nárůst fenoménu je zčásti způsobený pandemií covidu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy