Hrozí útok na právní stát a demokracii, varuje politolog Pehe

Praha - Podle politologa a komentátora Jiřího Peheho je pozvání nepravomocně odsouzeného Jiřího Komárka skandální. Rovněž připomíná, že mandátový a imunitní výbor překračuje pravomoci, protože není vyšetřovací komisí.

V komentáři, který Jiří Pehe napsal pro server Novinky.cz, se vrací ke složení mandátového a imunitního výboru, kde mají zástupci ANO, SPD a KSČM většinu. Připomíná, že komunisté a členové hnutí Tomia Okamury, podle analytiků, dostali možná "zaplaceno" v podobě důležitých postů ve Sněmovně, aby mohl výbor oddalovat doporučení k vydání či nevydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba ANO) k trestnímu stíhání. 

Výsledek úterního jednání výboru dospěl pouze k závěru, že se schůze přesune o další týden z toho důvodu, že oba pánové z hnutí ANO se musí nejdříve se zprávou seznámit. Když Poslanecká sněmovna jednala ve středu o vyslovení důvěry vládě, ve večerních hodinách se sešel mandátový a imunitní výbor, kde zástupci SPD a ANO odhlasovali, že na další schůzi vystoupí před členy výboru nepravomocně odsouzený tehdejší detektiv Jiří Komárek.

"Poslankyně za ANO Taťána Malá při té příležitosti vyjevila, že Komárek prý v minulosti mluvil o stycích detektiva Pavla Nevtípila, který kauzu Čapí hnízdo vyšetřuje, s mafií," uvedl Pehe a situaci shrnuje: "Komárek, nepravomocně stíhaný za zneužití pravomoci úřední osoby, má nyní zřejmě zkompromitovat Nevtípila, na něhož opakovaně útočí i Babiš."

Pehe je přesvědčený, že pokud bude Komárek opravdu vypovídat, pak to je "skandální" pokus celou věc "rozmlžit". Dále je to také překračování pravomocí mandátového a imunitního výboru, který má pouze posoudit, zda policejní žádost nemá účelně bránit poslancovi vykonávat jeho mandát. Není to vyšetřovací komise. "Předvolat detektiva, který s kauzou Čapí hnízdo nemá nic společného, jen za účelem znevěrohodnění jiného detektiva, se ze všeho nejvíc jeví jako pokus o manipulaci případu ve prospěch obviněných poslanců," míní politický komentátor.

Pokud bude Komárkova výpověď bráno v potaz a ke zpochybnění policejního vyšetřování, jehož závěry se shodují se závěry Evropského úřadu pro boj proti podvodu (OLAF), pak je to podle Peheho "útok na právní stát a parlamentní demokracii".

Související

plk. Mgr. Tomáš Tuhý

Brutální únik informací? Komárek nebude za svůj výrok potrestán

Praha - Bývalý detektiv Jiří Komárek nebude potrestán za to, že nařkl policejního prezidenta Tomáše Tuhého z brutálního úniku informací. Soud mu původně uložil roční podmínku. Krajský soud v Praze však dnes vyhověl Komárkovu odvolání, zrušil původní verdikt a zprostil ho obžaloby. Podle pravomocného rozhodnutí Komárek jednal ve veřejném zájmu. Proti rozhodnutí lze podat pouze mimořádný opravný prostředek, a to dovolání k Nejvyššímu soudu. Komárek obvinění dlouhodobě odmítá. Čelil obžalobě ze zneužití pravomoci úřední osoby, za což mu hrozilo až pět let vězení nebo zákaz činnosti.

Více souvisejících

Jiří Komárek (ÚOOZ) Jiří Pehe poslanecká imunita Čapí hnízdo Andrej Babiš Jaroslav Faltýnek (hnutí ANO)

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy